مطالب پزشکی  / .  مسمومیت با قرص برنج
First aid during poisoning5

قرص برنج با اسم علمی فسفات آلومینیوم یک ترکیب بسیار سمی با فرمول شیمیای ALP است.ALP شکل فعال است،با خوردن این قرص افراد مرگی دردناک و زجرآور را تجربه می کنند.

این ماده سمی به راحتی جذب دستگاه گوارش شده با آزاد شدن گاز فسفین در معده فرد دچار خستگی و کمبود اکسیجن شده به طوری که بدن رو به کبودی رفته و مرگ سلولی اتفاق می افتد.

برای جلوگیری از مصرف عمدی،این قرص را بشناسید:

قرص فسفات آلومینیوم سه گرمی دارای رنگ خاکستری تیره یا خشک،زرد،جامد کریستالی و دارای  بسته های ۱۰ تایی می باشد،دوز کشنده ALP در یک فرد بالغ ۷۰کیلوگرمی ۵۰۰ملی گرام گزارش شده است.در ایران به اسم قرص phostoxin در دسترس است و حاوی فسفید آلومینیوم،اوره و کاربامات آمونیوم است

علائم از چه زمان شروع می شوند؟

علائم و نشانه های مسمومیت سریع در عرض ۱۵-۱۰ دقیقه پیشرفت می کند و سپس سایر علایم ظاهر می شود و مرگ در مدت کمتر از ۶ساعت ممکن است رخ دهد.در زمان مصرف ممکن است بوی ماهی فاسد یا سیر از تنفس بیمار به مشام برسد.در مواردی که شوک و اختلال گردش خون در مراحل اولیه دیده شود با مورتالیتی ۱۰۰-۹۰ درصد به همراه خواهد بود.

  • نشانه مسمومیت در دستگاه گوارشی:نشانه های اولیه همانند تهوع و درد اپیگاستر می باشد.تنگی نفس شایع است ولی یک عارضه تاخیری می باشد.زخم های تخریبی مری و معده و اورژن معده و دئودنوم و انسداد یا فیستول مری از عوارضی هستن که در ارزیابی آندوسکوپیک قابل مشاهده هستند       
  • توکسیسیتی سیستم عصب مرکزی:بی قراری،تحریک پذیری،سبکی سر،آتاکسی،پاراستزی، به طور عموم دیده می شود ولی این علائم و نشانه ها تا زمانی که هیپوکسی یا هیپوتنشن رخ دهد غالب نیستند،علائم عصبی تاخیری یا شدید نظیر دلیریوم،تشنج و کما ممکن است رخ دهد.
  •  توکسیسیتی تنفسی:تاکی پنه،دیس پنه،کریپتاسیون و رونکای علائم شایع تنفسی در این بیماران هستند.سندرم زجر تنفسی و ادم ریوی در بیماران شایع است و با تجمع خون و چربی و پروتئین در فضای پلور همراه است.
  • اختلالات متابولیکی و الکترولیتی:شامل افزایش یا کاهش سدیم،پتاسیم و منیزیم می باشد،هیپوکلسیمی نیز ممکن دیده شود.هیپوکالیمی،هیپرناترمی و هیپوناتمی ممکن است خطر مرگ و میر را افزایش دهد.
  • کاردیوتوکسیسیتی :تاکیکاردی سینوسی شایع ترین یافته در ECQ این بیماران در ۶-۳ ساعت اول است.

مسمومیت حاد ناشی از مواجهه استنشاقی:

بعد از استنشاق مقدار کمی از گاز فسفین،بیماران دچار تحریک دستگاه تنفسی و دیس پنه می شوند.در صورت استنشاق مقدار زیاد نارسایی قلبی،سندرم زجر تنفسی حاد و دیسریتمی،تشنج،کما و تظاهرات تاخیری شامل توکسیسیتی کبدی-کلیوی ممکن است رخ دهد.

اقدامات درمانی:

پادزهر مناسبی برای این قرص ساخته نشده و سنگ بنای درمان حمایتی است،زمان شروع درمان باید بعد از مواجهه تایید مهمی در پروگنوز بیمار دارد،بیماران علامت دار باید ۷۲ ساعت در ICU مونیتور شوند،اکسیژن ۱۰۰ درصد باید برای بیماران علامت دار تامین شود.

  • تصحیح اختلالات آب والکترولیت و اندازه گیری کلسیم و منیزیم و تست های کبدی و کلیوی اجباری است.
  • گاستریک لاواژ با استفاده از محلول پرمنگنات پتاسیم ۱۰۰/۱،فسفتین را به فسفات غیرتوکسیک تبدیل می کند
  • شارکول در بیماری که مقدار زیادی ALP را اخیرا خورده است مفید خواهد بود و به صورت روتین توصیه نمی شود

اقدامات لازم پس از مصرف قرص:

کارکنان پزشکی باید ماسک های پوشاننده FULL_FACE و دستکش پلاستیکی بپوشند،اگر لباس های بیمار آلوده است خارج شود.پوست و چشم های آلوده باید با شیر شسته شود.ممکن استفراغ بیمار حاوی گاز فسفین باشد مواد مستفرغه باید زدوده شود.

پیشگیری:دستیابی به قرص ها باید محدود شود.افزایش دانش پزشکان در خصوص مسمومیت و درمان آن می تواند جان بیماران بیشتری را نجات دهد

قرص بنان :

لازم به ذکر است که سایر قرص های برنج(قرص بنان) موجود در کشور ایران(برای مصرف خانگی)فاقد فلز فسفید و حاوی سیر،کلرید سودیم،تالک و استارچ هستند و کاملا بی خطر است.

خدمات درمان در منزل بیمارستان ابن سینا:

دسترسی شبانه روزی به خدمات درمانی، پزشکی و پرستاری بی شک یکی از نیازهای مبرم هر خانواده است. عدم دسترسی به مطب پزشکان در هر ساعات شبانه روز ، معضلات ترافیک شهری و یا عدم امکان جابجایی بیماران سالمند، نیاز به استفاده از خدمات شبانه روزی پزشکی  را دارا می باشد.

بیمارستان ابن سینا امروزه با وجود پزشکان حاذق،پرستاران زبده و کارکنان دلسوز،شرایطی را فراهم نموده تا بهترین، سریع‌ترین، مطمئن‌ترین خدمات گروه پزشکی-پرستاری در زمینه های ویزیت پزشک در منزل، گفتار درمان، آزمایشگاه، کاردرمان، فزیوتراپی ،خدمات پرستاری و مراقبت درمانی ۲۴ ساعته در منزل شمارا ارائه کند.

.برای اخذ خدمت کافیست با شماره های ۰۹۳۹۷۷۸۳۳۶۲ _۴۷۹۰۰ – ۰۲۱ تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *