آبله میمون یک بیماری مشترک در بین انسان و دام است که در اثر عفونت با ویروس آبله میمون ایجاد می شود.در انسان علائم این بیماری ویروسی کمیاب،با نشانه های آنفولانزا بروز می کند.تفاوت اصلی بین علائم آبله مرغان و آبله میمون در این است که برخلاف آبله مرغان،آبله میمون باعث تورم غدد لنفاوی (لنفادنوپاتی) می شود.دوره کمون (از زمان عفونت تا علائم) برای آبله میمون معمولاً ۷-۱۴ روز است اما می تواند بین ۵-۲۱ روز باشد
آبله میمونی
ویروس آبله میمونی متعلق به جنس Orthopoxvirus در خانواده Poxviridae است.این ویروس های بیضی شکل ، دارای یک لایه لیپوپروتئین بهمراه لوله ها یا رشته هایی می باشند که پوشش دهنده ی DNA ویروس هستند و برای اولین بار در سال ۱۹۵۸ کشف شد. در این تاریخ، شیوع بیماری شبه آبله در کلنی های میمونهایی که برای تحقیق در آنجا نگهداری میشدند، رخ داد. از این رو، این بیماری، “آبله میمون” نامیده شده است.
علائم آبله میمون چیست؟
به گفته CDC، علائم شامل تب، سردرد و درد عضلات و به دنبال آن راش لکهدار است. بثورات معمولاً روی صورت ظاهر میشوند، به سایر قسمتهای بدن سرایت میکنند و سپس قبل از پوسته شدن و افتادن با مایع پر میشوند.در مجموع، این بیماری به طور کلی بین دو تا چهار هفته طول می کشد.آبله میمون می تواند از طریق مایعات بدن و قطرات تنفسی منتقل شود و باعث ایجاد تاول های چرکی شود.
ضایعات قبل از افتادن در مراحل زیر پیشرفت می کنند
- ماکول
- پاپول ها
- وزیکول ها
- پوسچول
- دلمه ها
راه های انتقال آبله میمونی:
انتقال ویروس آبله میمون زمانی اتفاق میافتد که فرد از طریق حیوان، انسان یا مواد آلوده به ویروس با ویروس تماس پیدا کند،همچنان ویروس از طریق پوست بریده (حتی اگر قابل مشاهده نباشد)، دستگاه تنفسی یا غشاهای مخاطی (چشم، بینی یا دهان) وارد بدن می شود.انتقال از حیوان به انسان ممکن است.همچنان از طریق گاز گرفتن یا خراش، تماس مستقیم با مایعات بدن یا مواد ضایعه، یا تماس غیرمستقیم با مواد ضایعه مانند بسترهای آلوده رخ دهد. تصور می شود که انتقال از انسان به انسان عمدتاً از طریق قطرات تنفسی بزرگ اتفاق می افتد.
آبله میمون، یک بیماری با درجه اهمیت جهانی
آبله میمون یک بیماری پراهمیت از منظر بهداشت عمومی در سطح جهانی است، زیرا نهتنها کشورهای آفریقای غربی و مرکزی، بلکه سایر نقاط جهان را نیز درگیر میکند.
عوارض ابتلا به آبله میمونی چیست؟
عوارض آبله میمون میتواند شامل عفونتهای ثانویه، برونش پنومونی، سپسیس، آنسفالیت و عفونت قرنیه و حتی از دست دادن بینایی متعاقب آن باشد.در آفریقا، آبله میمون باعث مرگ ۱ نفر از هر ۱۰ نفری می شود که به این بیماری مبتلا می شوند.
از شیوع آبله میمونی می توان با این استراتژی ها جلوگیری و آنرا کنترل کرد
- موارد مبتلا را سریعا تشخیص دهیم.
- افراد در تماس نزدیک با فرد مبتلا،همگی ایزوله شوند.
- تمام افراد در تماس با فرد مبتلا، ظرف ۴ روز از تاریخ قرار گرفتن در معرض به منظور جلوگیری از شروع بیماری واکسینه شوند.
- تمام افراد در تماس با فرد مبتلا، ظرف ۴ روز از تاریخ قرار گرفتن در معرض به منظور جلوگیری از شروع بیماری واکسینه شوند.
- نکته قابل ذکر اینست که،اگر بین ۴ تا ۱۴ روز پس از تاریخ تماس تزریق شود، واکسیناسیون ممکن است علائم بیماری را کاهش دهد، اما ممکن است از بیماری جلوگیری نکند.
راههای درمان آبله میمونی:
در حال حاضر، هیچ درمان مطمئن و اثبات شده ای برای عفونت ویروس آبله میمون وجود ندارد. برای کنترل شیوع آبله میمون در ایالات متحده، می توان از واکسن آبله، داروهای ضد ویروسی و گلوبولین ایمنی واکسینیا (VIG) استفاده کرد
واکسن آبله میمونی
از آنجایی که ویروس آبله میمون ارتباط نزدیکی با ویروس ایجاد کننده آبله دارد، واکسن آبله می تواند افراد را از ابتلا به آبله میمون محافظت کند.داده های گذشته از آفریقا نشان می دهد که واکسن آبله حداقل ۸۵ درصد در پیشگیری از آبله میمون موثر است.کارشناسان همچنین معتقدند که واکسیناسیون پس از قرار گرفتن در معرض آبله میمون ممکن است به پیشگیری از بیماری یا کاهش شدت آن کمک کند.کارشناسان همچنین معتقدند که واکسیناسیون پس از قرار گرفتن در معرض آبله میمون ممکن است به پیشگیری از بیماری یا کاهش شدت آن کمک کند.نکته قابل ذکر اینست که واکسیناسیون ممکن است علائم بیماری را کاهش دهد، اما ممکن است از بیماری جلوگیری نکند.
خطرات واکسن در برابر بیماری آبله میمون
اکثر افرادی که واکسن آبله یا آبله میمون را دریافت می کنند، فقط واکنش های جزئی مانند تب خفیف، خستگی، تورم غدد و قرمزی و خارش در محل تزریق واکسن دارند. با این حال، این واکسن ها خطرات جدی تری نیز دارند.بر اساس تجربیات گذشته، تخمین زده میشود که از هر یک میلیون نفری که واکسینه میشوند، بین ۱ تا ۲ نفر در نتیجه عوارض تهدید کننده زندگی ناشی از واکسن جان خود را از دست خواهند داد.
نتیجه گیری
همانطور که مطالعه کردید، هنوز راه درمان آبله میمونی به طور دقیق کشف نشده است و واکسنی وجود ندارد. از طرفی با توجه به تازه بودن آن در دنیا، فقط باید مراقبتها و پیشگیریهای گفته شده را جدی بگیریم تا دانشمندان تحقیقات بیشتری انجام بدهند و با توجه به نتایج، مراقب باشیم که این ویروس هم مانند کرونا در جهان پخش نشود.