آنفولانزای گوجه فرنگی برای اولین بار در منطقه کولام کرالا در ۶ می ۲۰۲۲ شناسایی شد و تا ۲۶ ژوئیه ۲۰۲۲، بیش از ۸۲ کودک زیر ۵ سال مبتلا به عفونت توسط بیمارستان های دولتی محلی گزارش شده است. اگرچه این بیماری غیر تهدید کننده زندگی محسوب می شود ولی محققین نسبت به گسترش بی رویه این بیماری هشدار می دهند.
تب گوجه فرنگی چیست
تب گوجه فرنگی یک بیماری ویروسی نادر خود محدود شونده است، اصطلاح آنفولانزای گوجهفرنگی یا تب گوجهفرنگی به دلیل تاولهای قرمز رنگ، به شکل گوجهفرنگی که روی بدن افراد مبتلا ظاهر میشود، به این بیماری داده شده است. این تاولها شبیه تاولهایی است که با ویروس آبله میمون در افراد جوان دیده میشود.
علت تب گوجه فرنگی چیست
علت هنوز مشخص نیست پزشکان این نظریه را مطرح می کنند که این بیماری ممکن است شکل جدیدی از بیماری دست، پا و دهان(HFMD) باشد که نوع جدیدی از انترو ویروس مانند کوکساکی بوده وباعث ایجاد تاول های دردناک نیز می شود.. برخی آن را به عنوان یک عارضه بیماری های خاص که توسط نیش پشه منتشر می شود، مانند Chikungunya (عفونت ویروسی که باعث تب و التهاب مفاصل می شود) یا تب دنگی (عفونت ویروسی که باعث تب، بثورات و درد بدن می شود) گمان می کنند.
علائم تب گوجه فرنگی چیست
علائم اولیه مشاهده شده در کودکان مبتلا به آنفولانزای گوجه شامل تب بالا، بثورات پوستی و درد شدید در مفاصل می شود.
برعلاوه مانند سایر عفونت های ویروسی، علائم بیشتر شامل:
- تهوع، استفراغ
- کم آبی بدن
- تورم بدن
- دردفاصل
- خستگی
- اسهال
تب و علائم شایع آنفولانزا که مشابه علائم تب دنگی است،می باشد.علائم معمولاً طی هفت تا ده روز کاهش می یابد.مبتلایان باید بین بنج تا هفت روز ایزوله باشند.
نکته:
تاول های تب گوجه فرنگی اغلب با تب آبله مرغان اشتباه گرفته می شود. اما باید توجه داشت که انتشار تاول آبله مرغان در کف دست و پا ایجاد نمی شود. در مقابل، فرد مبتلا به آنفولانزای گوجه فرنگی ممکن است کف دست و پاهایش تاول بزند.
روش انتقال
انتقال احتمالاً از طریق تماس نزدیک و سطوح منتقل می شود همچنین اعتقاد بر این است که این بیماری از طریق تماس با لباس، رختخواب، حوله، ملحفه، اسباب بازی،کتاب یا سایر سطوح در تماس با فرد آلوده، مشابه آبله میمون،سرایت میکند.
آیا تب گوجه فرنگی و بیماری دست و پا و دهان یکی هستند؟
خیر.بیماری دست، پا و دهان یک عفونت ویروسی شایع است که در کودکان زیر پنج سال رخ میدهد و منجر به ایجاد زخم در داخل دهان و راش یا تاول در ناحیه دست، پا میشود. همچنین با تب شدید همراه است.با وجود مشابهت های زیاد این دو بیماری مسری،تب گوجه فرنگی با علائم دیگری مانند درد مفاصل همراه می باشد.
درمان تب گوجه فرنگی
در حال حاضر هیچ واکسن یا داروی ضد ویروسی برای درمان این بیماری وجود ندارد. با این حال،از آنجایی که آنفولانزای گوجه فرنگی شبیه چیکونگونیا و دنگی و همچنین بیماری دست، پا و دهان است، درمان نیز مشابه است ،یعنی ایزوله کردن، استراحت، مایعات فراوان و کمپرس گرم برای تسکین سوزش و بثورات می باشد.
برعلاوه
- باید مراقب بود تا از دستکاری وخراشیدگی تاول ها جلوگیری شود. در عوض، اجازه دهید تاول ها خود به خود فروکش کنند.
- کودک را در آب گرم حمام کنید تا سوزش پوست از بین برود. استفاده از لوسیون تسکین دهنده پوست نیز ممکن است کمک کند.
- تا زمانی که علائم ادامه دارد کودک را استراحت دهید تا اثرات تب آزاردهنده نشود و تاول ها به خوبی بدون عفونت بیشتر بهبود پیدا کنند.
اقدامات پیشگیرانه
آنفولانزای گوجه فرنگی مانند سایر انواع آنفلوانزا بسیار مسری است. از این رو، رعایت دقیق جداسازی موارد تایید شده یا مشکوک و سایر اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع ویروس آنفولانزای گوجه فرنگی از کرالا به سایر نقاط هند الزامی است.بهترین راهحل برای پیشگیری، ایزوله کردن افراد مصاب،رعایت بهداشت و پاکسازی محیط اطراف و همچنین جلوگیری از اشتراکگذاشتن اسباببازی، لباس، غذا یا سایر لوازم کودک مبتلا با سایر کودکان غیر آلوده است.
نتیجه:
تب گوجه فرنگی در ایالت های جنوبی کشورهای گرمسیری مانند هند شایع است. مهم ترین روش پیشگیری از شیوع این بیماری، آگاهی بخشی در بین عموم مردم است. اگرچه جمعیت بزرگسال همیشه علائم تب گوجه فرنگی را نشان نمی دهند، اما ممکن است به خوبی به عنوان ناقل ویروس عمل کنند. بنابراین، پزشکان اطفال، معلمان و مقامات محلی باید راه های انتقال بیماری و نحوه پیشگیری از آن را به والدین آموزش دهند. بهبود سلامت عمومی و بهداشت در میان کودکان خردسال نیز یک عامل کلیدی است.قابل ذکر است که این عفونت ویروسی نادر در حالت اندمیک است و غیر تهدید کننده زندگی در نظر گرفته می شود. با این حال، به دلیل تجربه وحشتناک همه گیری COVID-19، مدیریت هوشیارانه برای جلوگیری از شیوع بیشتراین بیماری، مطلوب است.
منابع:
https://scholar.google.com/scholar?start=10&q=tomato+fever&hl=en&as_sdt=0,5