black fungus disease1

تعریف:موکورمایکوزیس یک عفونت قارچی جدی اما نادر از خانواده موکورال است.این قارچ ها برای اکثر مردم مضر نیستند ولی در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند می تواند موجب ایجاد عفونت در سینوس یا ریه ها شده و به سایرقسمت های بدن گسترش یابد.بیماری ممکن است به فرم های رینوسربرال(رایج ترین شکل )ریوی،جلدی یا زیر جلدی،معدی-روده  ای بروز پیدا کند.

میزان مرگ و میر ناشی از موکورمیکوز رینو اوربیتو سربرال ۵۴%-۷۵% است.

ریسک فکتورها:

سوء تغذیه

پیوند عضو

بدخیمی های خونی

سوء مصرف مواد مخدر تزریقی

دیابت کنترل نشده با یا بدون کتواسیدو

نوتروپنی طولانی(گلبول های سفیدپایین)

استفاده طولانی مدت و یا استفاده از دوز بالا از داروهای کورتیکواستروئید ب خصوص در افراد با سابقه دیابت

موکورمایکوزیس با چه علائمی تظاهر میکند ؟

علائم و نشانه های اولیه موکورمایکوزیس از جمله هرگونه سردرد، درد و ناراحتی در چشم، کاهش دید، دوبینی، تورم پری اربیتال حتی اگر خفیف، درد و تورم صورت، بی حسی در اطراف چشم یا کام یا صورت یا بینی و لثه، سردرد، دندان درد ، دردیا ناراحتی هنگام جویدن، گرفتگی بینی، ترشحات خونی یا آبکی بینی یا تیره می باشد.

black fungus disease2

تشخیص زودرس:

در معاینه و مشاهده، ممکن است بافت آلوده شده در حین مراحل ابتدایی گسترش قارچ نرمال به نظر برسد.

این عفونت اغلب در مخاط بینی و سینوسهاى اطراف بینی به دنبال استنشاق اسپورها به وجود میآید و ممکن است به سمت مغز توسعه پیدا کند.

رینوسربرال موکورمایکوزیس معمولاً در مخاط بینی یا کام آغاز میشود، به سینوسهاى پارانازال گسترش مییابد و از طریق مجارى اشکی و اتموئید گسترش می یابد.

تشخیص زودرس و درمان بموقع عفونت برای بهبود میزان بقای بیماران مبتلا قبل از تهاجم عروقی ، ایجاد نکروز و انتشار عفونت به سایر ارگانها امری ضروری است.

black fungus disease3

پیشرفت بیمارى اگر درمان نشود معمولاً سریع است و موجب گسترش بیمارى به بافتهاى مجاور، ترومبوز و نکروز بیشتر و در نتیجه منجر به زخم سیاه دردناک روى سطح یا موکوس بینی میشود.

با گسترش عفونت به اربیت ، ممکن است پتوز ، پروپتوز ، کاهش حرکات عضلات خارج از چشم و اختلال بینایی رخ دهد. ضایعات نکروز سیاه در کام سخت یا شاخک های بینی و سپتوم و ترشحات نکروتیک از چشم از جمله ی علائم تشخیصی مفید هستند.

تشخیص بیماری:

CT اسکن اربیت و سینوسهای پارانازال در هر بیمار مبتلا به بی حسی گونه،تورم پلک ،درد صورت ترشح خونابه ای بینی،کاهش بینایی در تشخیص کمک کننده می باشد.

black fungus disease4

در معاینات بصری،ممکن است بافت آلوده شده در مراحل ابتدایی نرمال به نظر برسد سپس بافت آلوده از طریق یک فاز اریتماتو، با یا بدون ادم، قبل از شروع ظاهر بنفش رنگ پیشرفت میکند و در نهایت به دلیل ترومبوز شدن رگهاى خونی و انفارکتوس بافت، گسترش یک زخم نکروتیک سیاه اتفاق میافتددر این مورد اولین قدم بیوپسی ،تایید با فروزن سکشن می باشد ولی از آنجا که ممکن است قابل انجام یا در دسترس نباشد، در صورت شک تشخیصی انجام جراحی اندوسکوپیک و دبریدمان توصیه می شود

مدیریت بیماران مبتلا به موکور میکوزیس:

مدیریت این عفونت بالقوه مهلک بر اساس بکارگرفتن سریع و همزمان دو روش جراحی و مدیکال در بیماران مشکوک میباشددرمان این بیماری نیازمند کار تیمی و هماهنگ چند رشته ای است که اغلب شامل متخصص بیماریهای عفونی، متخصص و جراح گوش و حلق و بینی، پلاستیک و ترمیمی چشم،چشم پزشک، متخصص غدد،داخلی، متخصص رادیولوژی و در صورت نیاز متخصص نفرولوژی، متخصص نورولوژی، متخصص جراحی مغز و اعصاب، فارماکوتراپیست ضرورت می باشد.

درمان جراحی:

درمان موکورمایکوزیس شامل دبریدمان وسیع بافتهای نکروتیک و درگیر در بینی، سینوسها، کام، فضای پتریگوپالاتین و سایر مناطق می باشد.

تزریق داخل اربیت(چشم) آمفوتریسین از درمانهای جدید و در حال مطالعه می باشد که ممکنست در گروهی از بیماران کمک کننده باشد. آمفوتریسین لیپوزومال با التهاب کمتر اربیت بعد از تزریق همراه است.

black fungus disease5

درمان دارویی:

از بین عوامل ضد قارچ ۳ داروی آمفوتریسین ب، پسوکونازول و ایساوکونازول روی این عفونت مهاجم قارچی موثر هستند، اما سایر داروهای ضد قارچ (فلوکونازول، وریکونازول و کاسپوفانژین) تاثیر جدی در درمان ندارند.

درمان مدیکال اصلی استفاده از آمفوتریسین ب است و با تجویز پسوکونازول خوراکی درمان آنها ادامه میابد.دوره درمان دارویی شامل حداقل ۴ – ۶ هفته آمفوتریسین ب و پس از آن تقریبا همین مدت پسوکونازول و پیگیری بیمار بصورت سرپایی میباشد.

لازم به ذکر است برای شروع درمان ضد قارچ نیاز به وجود نتایج پاراکلینیکی قطعی نیست.در ابتدا با شک اولیه متخصصین بیماری های عفونی، داخلی، طب اورژانس، چشم، گوش و حلق و بینی ، مغز و اعصاب و مراقبت های ویژه بلافاصله درمان ضد قارچ را شروع می کنند ولی طی ۷۲ ساعت،برای ادامه درمان باید تشخیص قطعی گردد.

پیشگیری:

در تمام بیماران مبتلا به کوید-۱۹ باید HbA1c بررسی شود

کنترل دقیق قند خون( ۱۱۰ – ۱۸۰ میلی گرم در دسی لیتر در بیماران دیابتی)

استفاده منطقی و اجتناب از دوزهای غیر ضروری کورتیکواستروئیدهای سیستمیک

بیمارانی که شواهد افزایش قند خون بالا حین بستری را ندارند ولی تحت درمان با پالس کورتون قرار می گیرند ۴-۳ هفته پس از ترخیص چک مجدد قند خون ناشتا انجام شود.

black fungus disease6

خدمات درمان در منزل بیمارستان ابن سینا:

دسترسی شبانه روزی به خدمات درمانی، پزشکی و پرستاری بی شک یکی از نیازهای مبرم هر خانواده است. عدم دسترسی به مطب پزشکان در هر ساعات شبانه روز ، معضلات ترافیک شهری و یا عدم امکان جابجایی بیماران سالمند، نیاز به استفاده از خدمات شبانه روزی پزشکی  را دارا می باشد.

بیمارستان ابن سینا امروزه با وجود پزشکان حاذق،پرستاران زبده و کارکنان دلسوز،شرایطی را فراهم نموده تا بهترین، سریع‌ترین، مطمئن‌ترین خدمات گروه پزشکی-پرستاری در زمینه های ویزیت پزشک در منزل، گفتار درمان، آزمایشگاه، کاردرمان، فزیوتراپی ،خدمات پرستاری و مراقبت درمانی ۲۴ ساعته در منزل شمارا ارائه کند.

برای اخذ خدمت کافیست با شماره های ۰۹۳۹۷۷۸۳۳۶۲ _۴۷۹۰۰ – ۰۲۱ تماس حاصل نمایید.