آبله مرغان

آبله مرغان (واریسلا)یک بیماری بسیار مسری است که توسط ویروس واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می شود. می تواند باعث ایجاد بثورات خارش دار و تاول مانند شود. بثورات ابتدا روی قفسه سینه، پشت و صورت ظاهر می شود و سپس در تمام بدن پخش می شود و عمدتا در اواخر زمستان و اوایل بهار بروز می‌کند.

علائم آبله مرغان

بثورات تاولی خارش دار ناشی از عفونت آبله مرغان ۱۰ تا ۲۱ روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر می شود و معمولاً حدود ۵ تا ۱۰ روز طول می کشد.

علائم و نشانه های دیگری که ممکن است یک تا دو روز قبل از بثورات ظاهر شوند به طور کلی، عبارتند از:

• تب
  • سردرد
  • خستگی
  • بی اشتهایی

هنگامی که راش آبله مرغان ظاهر می شود، سه مرحله را طی می کند:

• برآمدگی های صورتی یا قرمز (پاپول) که در طی چند روز ایجاد می شوند.
  • تاول های کوچک پر از مایع (وزیکول) که در حدود یک روز تشکیل می شوند.
  • پوسته ها و دلمه ها که تاول های از بین رفته را می پوشانند وتا چند روز دیگر بهبود می یابند و برجستگی های جدید برای چند روز ظاهر می شوند، برخی موارد ممکن است هر سه مرحله راش – برجستگی، تاول و ضایعات پوسته دار – را همزمان داشته باشید و تا ۴۸ ساعت قبل از ظاهر شدن بثورات، ویروس را به افراد دیگر منتقل کنید.

عفونت آبله مرغان توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود. می تواند از طریق تماس مستقیم با بثورات گسترش یابد.همچنین زمانی که فرد مبتلا به آبله مرغان سرفه یا عطسه می کند و شما قطرات هوا را استنشاق می کنید، می تواند پخش شود.

عوارض آبله مرغان

آبله مرغان معمولاً یک بیماری خفیف است. اما می تواند جدی باشد و می تواند منجر به عوارضی از جمله:

• کم آبی بدن
  • ذات الریه (پنومونی)
  • التهاب مغز (آنسفالیت)
  • عفونت های باکتریایی پوست، بافت های نرم، استخوان ها، مفاصل یا جریان خون (سپسیس)

چه کسی در معرض خطر است؟

افرادی که در معرض خطر بیشتر عوارض آبله مرغان هستند عبارتند از:

• افرادی که سیستم ایمنی آنها توسط داروها، مانند شیمی درمانی، یا بیماری مانند سرطان یا HIV ضعیف شده است.
  • افرادی که برای بیماری یا بیماری دیگری مانند آسم از داروهای استروئیدی استفاده می کنند
  • نوزادان و نوزادانی که مادرانشان هرگز آبله مرغان یا واکسن آن را نگرفته اند
  • زنان بارداری که آبله مرغان نگرفته اند
  • افرادی که سیگار می کشند
  • نوجوانان و بزرگسالان

آبله مرغان و بارداری

وزن کم هنگام تولد و ناهنجاری های اندام در میان نوزادان متولد شده از زنانی که در اوایل بارداری خود به آبله مرغان مبتلا شده اند، شایع تر است. هنگامی که مادری در هفته قبل از تولد یا چند روز پس از زایمان به آبله مرغان مبتلا می شود، کودک او در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به یک عفونت جدی و تهدید کننده زندگی است. اگر در دوران بارداری در معرض آبله مرغان هستید، فوراً به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.

ebnesinahospital 16

آبله مرغان و زونا

اگر به آبله مرغان مبتلا شده اید،در خطر عارضه ای به نام زونا هستید.ویروس واریسلا زوستر پس از بهبود عفونت پوستی در سلول های عصبی شما باقی می ماند.سال‌ها بعد، ویروس می‌تواند دوباره فعال شود و دوباره به صورت زونا ظاهر شود.این ویروس بیشتر در افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ظاهر می شود.

ebnesinahospital 2 3
درگیری با ویروس زونا

مراقبت و پیشگیری از آبله مرغان

ضد عفونی کردن وسایل و لوازم که بیمار آبله مرغان استفاده کرده برای پشگیری از انتقال به سایرین.

جداسازی بیمار مبتلا به آبله مرغان در طول دوره واگیری (تا ۷ روز پس از بروز بثورات) در صورت امکان.

کوتاه کردن ناخنهای فرد مبتلا به آبله مرغان برای جلوگیری از خارش تاول ها

برای جلوگیری از اضافه شدن عفونت به تاولها حمام گرفتن روزانه با آب سرد.

جوش ها تا زمانی که کاملا خشک شوند می توانند عفونی باشند ولی استراحت در خانه و مدرسه نرفتن کودکانی که آبله مرغان دارند بیش از پنج روز لازم نیست.

واکسن آبله مرغان

بچه های ۱۲ ماهه تا ۱۲ ساله باید ۲ دوز واکسن آبله مرغان دریافت کنند، معمولاً:

• دوز اول: در سن ۱۲ تا ۱۵ ماهگی
  • دوز دوم: در سن ۴ تا ۶ سالگی

چه کسانی نباید واکسن آبله مرغان را دریافت کند؟

• افراد مبتلا به سل
  • مبتلایان به ضعف سیستم ایمنی بدن
  • زنان باردار یا زنانی که فکر می‌کنند ممکن است باردار باشند.
  • افرادی که به واکسن یا هر قسمت از واکسن حساسیت دارند.
  • افرادی که اخیراً انتقال خون یا واکسن‌های زنده دیگری انجام داده‌اند.

تشخیص و درمان آبله مرغان

آبله مرغان معمولاً با ارزیابی علائم بالینی، زمانی که وجود تاول های آبله مرغان تایید می شود، تشخیص داده می شود.این بیماری ممکن است تا زمانی که تمام تاول ها خشک شده و به پوسته تبدیل شوند قابل سرایت باشد،که معمولاً پس از یک تا دو هفته طول میکشد.داروهایی مانند پاراستامول ممکن است برای تسکین تب استفاده شود و لوسیون کالامین می تواند خارش را کاهش دهد.معمولا کودکان‌ معمولاً در عرض‌ ۱۰-۷ روز بهبود می‌یابند، در بزرگسالان‌ این مدت بیشتر است، پس‌ از بهبودی، فرد برای‌ تمام‌ عمر در مقابل‌ آبله‌ مرغان‌ ایمنی‌ دارد.

نکته:

از مصرف آسپرین در کودکان کمتر از ۱۲ سال به دلیل خطر احتمالی سندرم ری که می تواند باعث آسیب شدید اندام ها، به ویژه به کبد و مغز شود، اجتناب شود.

منبع:

2 دیدگاه ها

• Shadi, ۳۱ خرداد, ۱۴۰۳ @ ۸:۳۲ ب٫ظ پاسخ

.‌‌‌‌.سلام ببخشید من نوجوان هستم ک تاول های قرمزی روی بالا تنم بوجود آمده احساس خستگی و تب هم دارم
    اما اصلا خارش ندارم، این ابله هست یا چیز دیگری؟
    چقدر طول می‌کشه خوب بشه

• manager, ۱ تیر, ۱۴۰۳ @ ۵:۵۱ ق٫ظ پاسخ