شاید وقتی برای گرفتن توپ به هوا میپرید بهسختی به زمین فرود بیایید یا شاید قدم در یک چاله بگذارید و پایتان پیچ بخورد. در این صورت جدیدترین عضو یک گروه رایج هستید: افراد با پیچ خوردگی مچ پا.
این عارضه زمانی رخ میدهد که رباطهای مچ پا پاره یا بیش از حد کشیده میشوند.
رباطها، نوارهای کشسانی که به ثابت شدن مچ پا کمک میکنند، بسیار قدرتمند هستند. آنها استخوانهای مچ پا را در کنار هم نگه میدارند اما اجازه مقداری جابجایی را نیز میدهند. اگر این جابجایی خیلی زیاد باشد، فرد ممکن است دچار پیچ خوردگی مچ پا شود.
پیچ خوردگیها اغلب در خارج مچ پا و در زمان گردش آن رخ میدهند. این منجر می شود که رباطهای خارج مچ پا بیشتر از حد توانایی خود کش بیایند.
علت پیچ خوردگی مچ پا چیست؟
بیشتر پیچ خوردگیها در هنگام ورزش رخ میدهند. این موضوع بهخصوص در ورزشهایی که پریدن و احتمال پا روی پای کسی گذاشتن وجود دارد، بیشتر است که شامل ورزشهای زیر است:
- بسکتبال
- فوتبال
- والیبال
همچنین ممکن است بهسادگی با قدم گذاشتن اشتباه روی جدول یا پیاده روی در ساحل نیز دچار پیچ خوردگی شوید.
اگر قبلاً دچار پیچ خوردگی شده باشید و یا عضلات شما در ناحیه خارجی مچ پا ضعیف باشد احتمال پیچ خوردگی افزایش مییابد.
حتی ژنتیک هم میتواند نقشی ایفا کند. چرخش مچ پا و کش آمدن مچ پا در صورتی که پاشنه پا بهطور طبیعی بیشتر به داخل بچرخد آسانتر است؛ که به آن “انحراف قاعده پا” گفته میشود.
علائم پیچ خوردگی مچ پا
یکی از علائم واضح پیچ خوردگی مچ پا درد است. درد شدید. دیگر علائم شامل موارد زیر هستند:
- حساسیت به لمس
- ورم
- کبودی
- خارش
- سردی یا بیحسی پا
- سفتی
اگر رباط بهشدت پاره شود در هنگام رخ دادن آن فرد احساس ترکیدن می کند یا صدای آن را میشنود.
انواع پیچ خوردگی مچ پا
پیچ خوردگیها میتوانند از ضعیف تا شدید دسته بندی شوند. پزشک معمولاً بسته به میزان آسیب پیچ خوردگی را در یکی از سه دسته زیر قرار میدهد.
- نوع ۱: مچ پا احتمالاً احساس درد میکند و کمی متورم شده است. در این مورد رباط بیش از حد کش آمده است اما پاره نشده است.
- نوع ۲: پارگی جزئی در رباط ایجاد شده است. این باعث درد و تورم طولانی مدت میشود. در این حالت شاید نتوانید وزن کامل خود را روی یک مچ پا بگذارید. همچنین کبودی نیز شاید وجود داشته باشد، به این دلیل که ممکن است زیر پوست خونریزی رخ داده باشد.
- نوع ۳: این نوع پارگی کامل رباط است. شاید در هنگام رخ دادن آن صدای ترکیدن شنیده باشید. این سطح از پیچ خوردگی درد، تورم و کبودی شدید ایجاد میکند. چرا که رباط دیگر قادر به انجام کار خود نیست. مچ پا احساس ناپایداری میکند و نمیتواند وزن فرد را تحمل کند.
زمان مراجعه به پزشک
پیچ خوردگی مچ پا ممکن است خود به خود خوب شود. بهبود کامل معمولاً بین ۲ تا ۱۲ هفته بعد از آسیب دیدگی حاصل میشود.
اما اگر درد آزاردهنده باشد، بهخصوص هنگامی که وزن وزن بر روی مچ پای آسیب دیده قرار می گیرد، بهتر است که به پزشک مراجعه کرد.
پزشک میتواند پیچ خوردگی مچ پا را تشخیص دهد و احتمال دچار شدن به دیگر آسیب دیدگیهای جدیتر با علائم مشابه را رد کند.
اگر پیچ خوردگی بهمرور زمان بهبود نیافت باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد.
به یاد داشته باشید که ورم واکنش طبیعی بدن است چرا که بدن خون را به ناحیه آسیب دیده می فرستد تا به بهبود آن کمک کند. از آنجا که مچ پا فاصله زیادی از قلب دارد، پمپاژ خون به آن و بهبود مصدومیت زمان گیر است. به همین علت، بعد از بهبود نیز ممکن است برای مدتی طولانی ورم باقی بماند.
در شرایط زیر حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- درد طولانی مدت
- کبودی
- ضعف