- 20 مهر, 1403
- manager
- دیدگاه: 0
- پستان, مطالب پزشکی
سرطان سینه رایج ترین نوع سرطان در ایران است. بیشتر زنانی که مبتلا به سرطان سینه می شوند بیش از ۵۰ سال دارند اما زنان جوان تر نیز ممکن است به این سرطان دچار شوند.
انواع سرطان سینه
در حال حاضر چند نوع سرطان سینه وجود دارد که می توانند در قسمت های مختلف پستان گسترش پیدا کنند.
سرطان سینه اغلب به انواع زیر تقسیم می شود:
- سرطان سینه غیر تهاجمی (کارسینوم درجا) – این نوع در مجراهای پستان ایجاد می شود و توانایی گسترش به خارج از پستان را ندارد. این نوع سرطان معمولاً از طریق ماموگرافی یا ام آر آی تشخیص داده می شود و به ندرت به شکل توده در پستان نمایان می شود.
- سرطان سینه تهاجمی – معمولاً در سلول هایی که مجراهای پستان را شکل می دهند ایجاد می شود و رایج ترین نوع سرطان سینه است. این نوع می تواند به خارج از پستان شیوع پیدا کند، اگرچه حتماً به معنی شیوع کامل سرطان نیست.
برخی از انواع دیگر که کمتر رایج هستند در ادامه آمده است:
- سرطان سینه لوبولار تهاجمی
- سرطان سینه التهابی
- بیماری پاژه پستان
این امکان وجود دارد که سرطان سینه به قسمت های دیگر بدن شیوع پیدا کند که معمولاً از طریق جریان خون و یا غدد لنفاوی زیر بغل این اتفاق می افتد. این غدد لنفاوی کوچک باکتری ها و سلول ها را از غدد پستان فیلتر می کنند و در صورتی که این اتفاق بیفتد، این بیماری را سرطان ثانویه یا متاستاتیک سینه می گویند.
غربالگری سرطان سینه
ماموگرافی، روشی که در آن تصاویر X-ray از پستان گرفته می شود، رایج ترین روش تشخیص آسیب های پستان در مراحل اولیه است. با این حال باید توجه داشت که ماموگرافی ممکن است در تشخیص برخی از سرطان ها ناتوان باشد. زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه ممکن است جهت انجام ماموگرافی و آزمایش ژنتیک ارجاع شوند.
از آنجایی که خطر ابتلا به این سرطان با بالا رفتن سن افزایش می یابد، همه زنان بالای ۴۰ سال نیز باید اقدام به ماموگرافی کنند.
درمان سرطان سینه
در صورتی که سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود می تواند قبل از شیوع به قسمت های دیگر بدن مورد درمان قرار گیرد.
سرطان سینه از طریق هر یک از موارد زیر یا ترکیب آنها درمان می شود:
- جراحی
- شیمی درمانی
- رادیوتراپی
جراحی معمولاً اولین روش درمانی است که به کار گرفته می شود و در پی آن شیمی درمانی یا رادیوتراپی و یا در برخی موارد درمان های هورمونی و بیولوژیک انجام می شود.
نوع جراحی و درمان بعد از آن به نوع سرطان سینه بستگی دارد، در این مورد پزشک باید بهترین روش درمانی را برای بیمار تشریح کند.
در گروه کوچکی از زنان، سرطان سینه بعد از شیوع به قسمت های دیگر بدن تشخیص داده می شود که به آن سرطان سینه متاستاتیک می گویند.
سرطان ثانویه که سرطان پیشرفته نیز نامیده می شود، قابل درمان نیست، در این حالت هدف از اقدامات درمانی بیشتر بهبود علائم و کاهش مشکلات بیمار است.
زندگی با سرطان سینه
ابتلا به سرطان سینه می تواند به چند روش بر زندگی فرد تأثیر بگذارد که این موضوع بستگی به مرحله سرطان هنگام تشخیص و روش درمانی دارد.
نحوه مقابله و کنار آمدن با تشخیص و درمان سرطان سینه در هر فرد متفاوت است اما می توان مطمئن بود که در صورت نیاز چندین روش حمایت و پشتیبانی وجود دارد.
برای مثال:
- خانواده و دوستان بیمار می توانند یک سیستم حمایتی قدرتمند باشند
- می توان با دیگر افرادی که در شرایط مشابه هستند ارتباط برقرار کرد
- تا آنجا که در توان است باید در مورد بیماری خود اطلاعات کسب کرد
- عدم تلاش و سعی در کار کردن بیش از اندازه و فشار زیاد آوردن به خود
- اختصاص زمان کافی به خود
پیشگیری از سرطان سینه
از آنجایی که علل سرطان سینه به طور کامل مشخص نشده است بنابراین در حال ممکن است نتوان تشخیص داد که آیا می توان از سرطان سینه جلوگیری کرد یا خیر.
در صورتی که خطر ابتلا به این بیماری وجود داشت، روش هایی وجود دارد تا این ریسک را کمتر کرد.
پژوهش های پیشین ارتباط بین سرطان سینه و رژیم غذایی را مورد بررسی قرار داده اند. اگرچه هنوز نتایج قطعی وجود ندارد اما به نظر می رسد زنانی که اقدامات زیر را انجام می دهند نسبت به دیگران شانس کمتری در ابتلا به سرطان سینه دارند.
- حفظ وزن مناسب
- انجام فعالیت های بدنی مرتب
- دریافت کم چربی اشباع شده و الکل
گفته می شود که فعالیت بدنی منظم می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را به میزان یک سوم کاهش دهد. فعالیت بدنی منظم و سبک زندگی سالم همچنین می تواند شکل ظاهری افراد مبتلا به سرطان سینه را تغییر دهد.
اگر بیمار دوران یائسگی را پشت سر گذاشته است، مهم است که دارای اضافه وزن یا چاق نباشد. داشتن اضافه وزن و چاقی به تولید بیشتر استروژن منجر می شود که می تواند احتمالاً ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.