پتاسیم یک ماده معدنی نرم و سفید مایل به نقره ای است که برای عملکرد فرآیندهای خاص در بدن انسان بسیار مهم است. این ماده همچنین یک الکترولیت است که برای هدایت سیگنال های الکتریکی در سراسر بدن بسیار مهم است،قابل توجه است که پتاسیم برای رشد سلولی و سیگنال دهی عصبی مورد نیاز است،در عین حال بسیار محلول در آب است،بنابراین به راحتی جذب می شود و به راحتی قابل استفاده است.
پتاسیم چه می کند؟
پتاسیم در ایجاد انقباضات عضلانی و تنظیم ضربان قلب بسیار مهم است و نقش زیادی در متابولیسم انرژی ایفا می کند. این به بدن کمک می کند تا پروتئین ها را از اسیدهای آمینه بسازد و کربوهیدرات ها را برای انرژی متابولیزه کند. پتاسیم به بدن شما کمک می کند تا گلوکز (قند) را به گلیکوژن تبدیل کند، که سپس در کبد ذخیره می شود، به طوری که سوخت لازم برای راه رفتن، دویدن یا انجام هر کاری که نیاز دارید را داشته باشید.
پتاسیم همچنین در فرآیندی به نام تبادل سدیم-پتاسیم که در سراسر غشای سلولی اتفاق می افتد، دخیل است. این همان چیزی است که پتانسیل الکتریکی را تولید می کند و به تمام تکانه های عصبی در بدن کمک می کند. به این ترتیب، “پتاسیم با اعصاب، ضربان قلب و انقباض عضلانی مرتبط است.”در واقع، هر حرکتی که بدن شما انجام میدهد و هر فکری که دارید، توسط پتاسیم کمک میکند تا سلولها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
پتاسیم بسیار کم و زیاد می تواند باعث ضربان قلب نامنظم یا آریتمی شود.
پتاسیم چندین عملکرد مهم دیگر نیز دارد، از جمله:
- کمک به سلول ها برای حفظ فشار اسمزی مناسب .
- کمک به حفظ آزادسازی مناسب انسولین توسط لوزالمعده،که همچنین به تنظیم سطح قند خون کمک می کند.
- کمک به جبران تاثیر سدیم بر فشار خون. از آنجایی که فشار خون بالا یک عامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی است، پتاسیم ممکن است به پیشگیری از CVD نیز کمک کند.
- کمک به حفظ تعادل pH در بدن: پتاسیم یک عنصر اساسی است، به این معنی که ماهیت قلیایی دارد، که به تعادل اسیدیته اضافی کمک می کند. اسیدیته بیش از حد می تواند منجر به مرگ سلولی شود.
- در اصل، پتاسیم به بدن کمک می کند تا تعادلی را حفظ کند که زندگی را ممکن میکند. به گفته ی محققین«این تکانه های الکتریکی به قدری دقیق تنظیم شده اند ک یک عملکرد اشتباه ناشی از اسهال،استفراغ یا دارو میتواند سطح پتاسیم را در بدن تغییر دهد – و این تغییر باعث اختلال عملکرد تمام بدن میشود.
پتاسیم یک ماده معدنی مهم است که بیشتر در موز یافت می شود.
چه مقدار پتاسیم باید در روز مصرف کنم؟
بزرگسالان ۱۹ ساله و بالاتر باید روزانه ۴۷۰۰ میلی گرم پتاسیم مصرف کنند. (یک موز متوسط حاوی حدود ۴۰۰ میلی گرم پتاسیم است.)
زنان شیرده باید روزانه ۵۱۰۰ میلی گرم مصرف کنند، در حالی که کودکان زیر ۱۳ سال کمتر از ۴۰۰ میلی گرم در شش ماهه اول تا ۴۵۰۰ میلی گرم در روز در سنین ۹ تا ۱۳ سالگی نیاز دارند.
کدام غذاها پتاسیم بالایی دارند؟
موز اغلب به عنوان غذای مناسب برای افرادی که به دنبال اضافه کردن پتاسیم به رژیم غذایی خود هستند، ذکر می شود، اما تنها غذایی نیست که سطوح قابل توجهی از این ماده مغذی حیاتی را حمل کند.خوبی در مورد پتاسیم این است که در غذاهای بسیار متنوعی یافت میشود.
منابع خوب پتاسیم:
غذاهای کامل مانند میوه ها و سبزیجات بالاترین سطح پتاسیم را دارند. منابع خوب شامل غذاهای زیر با مقادیر متوسط پتاسیم است:
- زردآلو. ۴۲۷ میلی گرم در هر فنجان.
- پرتقال ها. یک پرتقال کوچک حدود ۱۷۵ میلی گرم دارد.
- کیوی. یک کیوی کامل حاوی ۲۱۵ میلی گرم پتاسیم است.
- موز. یک موز متوسط حاوی ۴۲۲ میلی گرم پتاسیم است.
- آووکادو. یک آووکادو کامل حاوی ۹۷۵ میلی گرم پتاسیم است.
- گریپ فروت. نصف یک گریپ فروت صورتی حاوی حدود ۱۶۵ میلی گرم است.
- خربزه، از جمله طالبی (۴۱۷ میلی گرم در هر ۱ فنجان)،و هندوانه (۱۷۰ میلی گرم در هر ۱ فنجان).
- سبزی های برگ دار مانند شاتوت سوئیسی و اسفناج. یک فنجان چغندر پخته شده حاوی ۹۶۰ میلی گرم پتاسیم و یک فنجان اسفناج پخته شده حاوی حدود ۸۴۰ میلی گرم پتاسیم است.
- کدو سبز و کدو حلوایی. یک کدو سبز متوسط حاوی ۵۱۲ میلی گرم و یک فنجان کدو حلوایی تقریباً ۵۰۰ میلی گرم پتاسیم دارد.
- سیب زمینی سفید. یک سیب زمینی بزرگ (به قطر حدود ۳ تا ۴ اینچ) می تواند حاوی بیش از ۱۵۰۰ میلی گرم پتاسیم باشد.
- سیب زمینی های شیرین. یک سیب زمینی شیرین (حدود ۵ اینچ) حاوی حدود ۴۴۰ میلی گرم پتاسیم است.
- قارچ. یک فنجان قارچ سفید کامل حاوی بیش از ۳۰۰ میلی گرم است.
- نخود فرنگی. یک فنجان نخود سبز حاوی ۳۵۴ میلی گرم پتاسیم است.
- چغندر. نصف فنجان چغندر ورقه شده حاوی ۲۶۰ میلی گرم است.
- کدو تنبل. یک فنجان آب پز و له شده حاوی ۵۶۴ میلی گرم است.
- کلم بروکلی. یک فنجان بروکلی خام تقریباً ۳۰۰ میلی گرم دارد.
- هویج. یک فنجان هویج رنده شده حاوی ۳۵۲ میلی گرم است
میوه های خشک مانند آلو، کشمش و خرما. یک آلو خشک حاوی ۷۰ میلی گرم پتاسیم است. یک جعبه کوچک (۱.۵ اونس) کشمش حاوی ۳۲۲ میلی گرم پتاسیم است. یک عدد خرمای مدجول حاوی ۱۷۰ میلی گرم پتاسیم است.
شما همچنین می توانید پتاسیم را در برخی از ماهی ها،صدف، گوشت و مرغ نیز پیدا کنید. لوبیا و حبوبات، مانند لیما، چیتی یا لوبیا چشم بلبلی و عدس نیز منابع غنی هستند. ، ماست، شیر گاو، شیر سویا، تخم کدو تنبل، تخمه آفتابگردان و آجیل نیز منابع خوبی از پتاسیم هستند.
اگر پتاسیم کافی دریافت نکنم چه اتفاقی می افتد؟
پتاسیم یک ماده معدنی طلایی است – کم بودن آن می تواند کشنده باشد، همانطور که مقدار زیاد آن می تواند کشنده باشد. بنابراین، دستیابی به تعادل مناسب بسیار مهم است. وقتی پتاسیم کافی در رژیم غذایی خود ندارید، وضعیتی به نام هیپوکالمی ایجاد می شود. هیپوکالمی می تواند تعادل سیگنال های الکتریکی را مختل کند و منجر به علائم قابل توجهی شود.
علائم هیپوکالمی عبارتند از:
- انقباض عضلانی.
- گرفتگی عضلات به خصوص در شب.
- ضربان قلب غیر طبیعی یا نامنظم، مانند تپش قلب یا فیبریلاسیون دهلیزی.
- ضعف عضلانی که در صورت عدم رفع آن می تواند در نهایت به فلج تبدیل شود.
- تغییرات خلقی و علائم روانی از جمله افسردگی، روان پریشی یا توهم در موارد شدید با پتاسیم پایین مرتبط است.
برخی از داروها تنظیم سطح پتاسیم را تغییر می دهند و ممکن است در نهایت مقدار زیادی از آن دفع شود. به عنوان مثال، ملینها، داروهای فشار خون و دیورتیکها – داروهایی که مایعات اضافی را از بدن خارج میکنند – میتوانند سطح پتاسیم شما را کاهش داده و منجر به کمبود آن شوند.
از آنجایی که پتاسیم محلول در آب است، از طریق مایعات از بدن خارج می شود، بنابراین استفراغ، اسهال و تعریق بیش از حد، چه در اثر ورزش شدید یا هوای گرم، همگی می توانند ذخایر مواد مغذی شما را کاهش دهند. مصرف الکل و مصرف بیش از حد کافئین نیز می تواند باعث کاهش پتاسیم شود.
اگر پتاسیم بیش از حد داشته باشم چه اتفاقی می افتد؟
محققین میگوید قبل از انجام هرگونه تغییری در رژیم غذایی خود، بهتر است با یک متخصص تغذیه صحبت کنید. بامصرف بیش از حد پتاسیم ممکن است،سطوح بالای غیرطبیعی پتاسیم باعث ایجاد وضعیتی به نام هیپرکالمی می شود.
علائم هیپرکالمی عبارتند از:
- تهوع و استفراغ.
- ضعف و خستگی.
- بی حسی و گزگز در اندام ها و اندام ها.
- درد قفسه سینه، تپش قلب یا ضربان قلب نامنظم.
برخی داروها می توانند این وضعیت غیرعادی را تحریک کنند، مانند:
- هپارین که یک ضد انعقاد یا رقیق کننده خون است.
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم.
- مهارکننده های ACE که برای درمان فشار خون بالا نیز استفاده می شوند.
- دیورتیک های نگهدارنده پتاسیم که گاهی اوقات برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند.
- با این حال، برخی از داروها، مانند داروهای فشار خون نگهدارنده پتاسیم می توانند خطر ابتلا به هیپرکالمی را افزایش دهند.
امکان انباشته شدن بیش از حد پتاسیم در بدن وجود دارد، اما این اتفاق در یک فرد سالم که صرفاً غذاهای غنی از پتاسیم زیاد می خورد بسیار بعید است زیرا پتاسیم محلول در آب است.
آیا میتوانم از مکمل های پتاسیم استفاده کنم؟
بهتر است پتاسیم را از منابع غذایی دریافت کنید. اما برای برخی از افراد، یک مکمل ممکن است مفید باشد، و پزشک شما می تواند به شما کمک کند مکمل مناسب برای وضعیت خود را مصرف کنید.
دانشگاه جامع علمی کاردبردی ابن سینا:
مرکز آموزش علمی _کاربردی ابن سینا قصد دارد تا در میان مدت در قالب یک مرکز آموزش بین المللی معتبر و پیشرو در زمینه تربیت نیروی انسانی کارآمد پیراپزشکی و پشتیبانی مورد نیاز نظام سلامت فعالیت نماید.این مرکز دارای توانمندی بی حد و حصر در زمینه ی تربیت نیروی انسانی کارآمد پیراپزشکی و پشتیبانی نظام سلامت منطبق با استانداردهای ملی و بین المللی در قالب آموزشهای علمی – کاربردی می باشد.
رشته های مقطع کاردانی:
- کاردانی حرفه ای امور بیمه
- کاردانی حرفه ای مددکاراجتماعی_مددکار کودک
- کاردانی حرفه ای حسابداری امور مالی
- کاردانی حرف ای مددکار اجتماعی _مددکاری خانواده
- کاردانی فنی تجهیزات پزشکی_تجهیزات آزمایشگاه تشخیص پزشکی
- کاردانی فنی تجهیزات پزشکی_تجهیزات اتاق
- کاردانی فنی تجهیزات پزشکی_تجهیزات کنترل عفونی و استریلیزاسیون
رشته های مقطع کارشناسی:
- کارشناسی حرفه ای گردشگری سلامت
- کارشناسی حرفه ای مددکاری اجتماعی_مددکاری کودک
- کارشناسی حرفه ای مدیریت بیمه_بیمه اشخاص
- مهندسی فناوری تجهیزات پزشکی آزمایشگاه تشخیص پزشکی
- مهندسی فناوری تجهیزات پزشکی اتاق عمل
- کارشناسی حقوق بیمه