سرطان کولورکتال سومین نوع رایج سرطان هم در میان مردان و هم زنان است. انتخاب هوشمندانه رژیم غذایی میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
نقش مهم رژیم غذایی
سرطان کولورکتال سومین نوع رایج سرطان هم در میان مردان و هم زنان است. انتخاب هوشمندانه رژیم غذایی میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. بر اساس برخی پژوهشها افرادی که تغذیه مناسب، فعالیت بدنی و وزن مناسب داشته باشند و از مصرف مشروبات الکلی پرهیز کنند احتمال ابتلای خود را بیش از یک سوم کاهش میدهند.
مصرف لبنیات را فراموش نکنید
بیشتر مطالعات اتفاق نظر دارند که محصولات لبنی سرشار از کلسیم احتمال ابتلای فرد به تودههای روده (آدنوم) و سرطان کولورکتال را کاهش میدهند. مکملهای کلسیم نیز میتوانند مؤثر باشند. برای انتخاب بهترین گزینه باید با پزشک مشورت کرد. ویتامین D نیز ممکن است در محافظت در مقابل این بیماری مؤثر باشد.
غلات کامل
این غلات سرشار از مواد مغذی و منبع مناسبی از منیزیم و فیبر هستند. این مواد باعث کار کردن روده فرد و حرکت مدفوع میشوند و در این میان ممکن است برخی مواد سرطان زا در روده را از میان بردارند. هر فرد باید روزانه ۹۰ گرم غلات کامل مصرف کند که بلغور جو دوسر، نان گندم کامل و برنج قهوهای گزینههای خوبی هستند.
حبوبات
حبوبات و دیگر گیاهان خوراکی (سویا، نخود فرنگی، عدس و …) سرشار از فیبر، پروتئین و ویتامینهای B و E هستند. این مواد همچنین دارای ترکیباتی به نام فلاونوئیدها هستند که میتوانند مانع رشد تومورها شوند، همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در این مواد غذایی میتواند از فرد در برابر سرطان روده محافظت کند. سعی کنید یکی از غذاهای جانبی معمول خود را با لوبیای سیاه عوض کنید یا یک سوپ دلچسب درست کنید.
میوه جات و سبزیهای رنگارنگ
این مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که میتوانند مانع از رشد سلولهای سرطانی شوند و یا با التهاب که میتواند محرک سرطان باشد مبارزه کنند. مصرف میوه و سبزی بخشی از رژیم غذایی سالم است. بهترین انتخابها شامل بروکلی، کلم و میوههای سرشار از ویتامین C مثل پرتقال هستند.
ماهی
ماهیهای چرب مثل سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ هستند که برای سلامت قلب بسیار مفید هستند و ممکن است رشد سلولهای سرطانی را کند کنند. با این حال ارتباط مصرف ماهی و جلوگیری از سرطان کولورکتال همچنان چندان شفاف نیست. برخی پژوهشها یافتند که افرادی که از ماهی به جای گوشت قرمز استفاده کردند احتمال کمتری در ابتلا به سرطان داشتند؛ اما باید اره ماهی، ماهی تن، کاشی ماهی، کوسه و ماهی خال خالی را از این میان جدا کرد چرا که ممکن است حاوی جیوه و سایر آلایندهها باشند که در دراز مدت ممکن است برای بدن خطرناک باشند.
مصرف گوشت قرمز را محدود کنید
یک برگر آبدار گریل شده ممکن است پرزهای چشایی فرد را تحریک کند اما میتواند برای روده فرد خبر بدی باشد. دانشمندان میدانند که مصرف منظم گوشت قرمز مانند گوشت گاو، خوک و گوسفند میتواند احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد. پژوهشگران هنوز در مورد علت آن اطمینان ندارند که ممکن است بر اثر خود گوشت باشد و یا از مواد سرطان زایی که در حین پختن گوشت با حرارت بالا ایجاد میشوند. مصرف گوشت باید کمتر از ۵۰۰ گرم در هفته باشد.
از مصرف گوشت فرآوری شده خودداری کنید
اینها گوشتهایی هستند که دودی، خشک یا نمک سود یا با مواد شیمیایی نگهداری میشوند. هاتداگ، بیکن، ژامبون و گوشتهای بسته بندی شده از این موارد هستند. مصرف این نوع گوشتها اغلب میتواند احتمال ابتلا به سرطان روده و شکم را افزایش دهد.
مشروبات الکلی
مصرف مشروبات الکلی میتواند احتمال ابتلا به سرطان روده را تا ۴۰ درصد افزایش دهد.
دیگر موارد
نقش برخی مواد غذایی رایج در احتمال ابتلا و یا پیشگیری از سرطان کولورکتال همچنان مشخص نیست که میتوان به قهوه، چای، نوشیدنیهای حاوی کافئین، غذاهای قندی، سیب زمینی و سیر اشاره کرد. دانشمندان همچنان به مطالعه بر روی ارتباط بین رژیم غذایی و سرطان کولورکتال ادامه میدهند و این لیست در آینده تکمیلتر خواهد شد.