تستهای یورودینامیک یا تست نوار مثانه بهمنظور تشخیص بی اختیاری ادرار و یا دیگر علائم ادراری استفاده می شوند.
تست یورودینامیک چیست؟
عملکرد خروج ادرار و ادرار کردن شامل دو قسمت است:
- در این قسمت مثانه ادرار را مانند یک مخزن نگه می دارد، بدون آنکه باعث ریزش ادرار شود، بدون آنکه باعث افزایش فشار در مثانه شود و بدون آنکه باعث فشار به کارکرد کلیه ها شود.
- در قسمت دوم با کارکرد ترکیبی مثانه و مجرا، ادرار بدون بروز مشکل به خارج هدایت می شود.
تست یورودینامیک این دو قسمت را مورد بررسی قرار می دهد.
این تست به صورت کلی به منظور تشخیص بی اختیاری ادراری، اختلالات ادراری و ارزیابی سرعت ادرار در بیماران مبتلا به بزرگی پروستات مورد استفاده قرار می گیرد. این تست هم در مردان و هم در زنان کاربرد دارد و همانطور که گفته شد هدف از آن بررسی عملکرد مثانه و مجرای ادراری در اختلالات و بیماری های آن است.
انواع تست های یورودینامیک
- یوروفلومتری
- اندازه گیری مقدار ادرار باقی مانده Postvoid
- فلوسیتومتری
- اندازه گیری فشار نقطه نشت
- بررسی فشار جریان
- الکترومیوگرافی
- تست های یورودینامیک ویدئویی
عوارض یورودینامیک
بعد از انجام این تست بیمار ممکن است برای چند ساعت دچار ناراحتی خفیف یا درد هنگام ادرار شود. همچنین ممکن است مقدار اندکی خون در ادرار وجود داشته باشد که به علت داخل دادن کاتتر می باشد. آشامیدن نیم لیتر آب در هر ۲ ساعت می تواند به کاهش عوارض بعد از تست کمک کند. همچنین گرفتن دوش آب گرم و قرار دادن پارچه نمناک و گرم بر روی سوراخ مجرای ادراری نیز از مواردی است که توسط پزشکان توصیه می شود. همچنین ممکن است پزشک داروهای ضد درد و یا آنتی بیوتیک را برای پیشگیری از عفونت تجویز کند. اگر بعد از انجام این تست با علائم عفونت، خستگی، درد یا تب وجود داشته باشد، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
دریافت نتایج تست
نتایج سیتومتری و یوروفلومتری بلافاصله بعد از انجام تست در دسترس بیمار قرار می گیرد. نتایج دیگر تست ها مثل الکترومیوگرافی و تست های یورودینامیک ویدئویی بعد از چند روز آماده می شود.