به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

مطالب پزشکی  / .  داخلی مغز و اعصاب  / .  مهم ترین علل سکته مغزی چیست؟
stroke1

عوامل خطر قابل اصلاح برای سکته مغزی، مانند دیس لیپیدمی، سیگار کشیدن و فشار خون بالا، در جمعیت جوان سکته مغزی بسیار شایع است، بدون تفاوت قابل توجهی در جغرافیا، آب و هوا، تغذیه، سبک زندگی، یا تنوع ژنتیکی.بنابراین،درمان و پیشگیری عوامل خطر سکته مغزی مانند فشار خون بالا، سیگار کشیدن و دیس لیپیدمی باتوجه به سکته مغزی در جوانان بسیار مهم است.

سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی (گاهی اوقات “حمله مغزی” نامیده می شود) زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به مغز حتی برای یک ثانیه متوقف شود.خون اکسیژن و سایر مواد مهم را به سلول ها و اندام های بدن از جمله مغز می رساند. در سکته مغزی ایسکمیک ، این مواد نمی توانند به مغز برسند و سلول های مغز می میرند. این مشکل می تواند به طور دائمی به مغز آسیب برساند و باعث شود بدن فرد آنطور که باید کار نکند.در سکته مغزی هموراژیک یک رگ خونی در مغز پاره شده و مغز را پر از خون می کند و به سلول های مغز آسیب می رساند.

بیمارستان ابن سینااا سکته مغزی در کودکان و بزرگ سالانstroke2

عوامل خطر

عوامل خطر قابل اصلاح برای هر دو گروه سنی جوانتر و مسن تر یکسان است.اما شیوع این عوامل خطر در این دو گروه سنی یکسان نیست.فشار خون بالا، بیماری قلبی (از جمله فیبریلاسیون دهلیزی) و دیابت شایع ترین عوامل خطر در میان سالمندان هستند. در مقابل، در بیماران جوان، شایع ترین عوامل خطر عروقی دیس لیپیدمی (۶۰%)، سیگار کشیدن (۶۰) و فشار خون بالا (۳۹٪) گزارش شده است.بر اساس نتایج ارائه شده، شیوع این عوامل خطر برای سکته مغزی در بزرگسالان جوان در سراسر جهان مشابه است. بنابراین، نظریه قبلی مبنی بر اینکه نسبت عوامل خطر سکته مغزی به جغرافیا، آب و هوا، تغذیه، سبک زندگی یا تنوع ژنتیکی بستگی دارد، صحیح نیست.

چه شرایطی خطر سکته مغزی را افزایش می دهد؟

بسیاری از شرایط پزشکی رایج می توانند شانس شما را برای سکته مغزی افزایش دهند،از جمله:سکته قبلی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA):

اگر قبلاً یک سکته مغزی یا یک حمله ایسکمیک گذرا (TIA) که به عنوان “سکته مغزی کوچک” نیز شناخته می شود، داشته اید، شانس شما برای سکته مغزی دیگر بیشتر است.

بیمارستان ابن سینا حمله قلبیstroke3

فشار خون بالا

فشار خون بالا عامل اصلی سکته مغزی است. زمانی اتفاق می‌افتد که فشار خون در شریان‌ها و سایر رگ‌های خونی بیش از حد بالا باشد.اغلب علائم فشار خون بالا وجود ندارد. فشار خون خود را اغلب چک کنید. اگر فشار خون بالا دارید، کاهش فشار خون از طریق تغییر شیوه زندگی یا دارو نیز می تواند خطر سکته مغزی را کاهش دهد.

کلسترول بالا

اگر کلسترول بیشتری نسبت به بدن مصرف کنیم، کلسترول اضافی می تواند در شریان ها، از جمله شریان های مغز، جمع شود. این می تواند منجر به باریک شدن رگ ها، سکته مغزی و سایر مشکلات شود.آزمایش خون می تواند به پزشک شما بگوید که آیا سطح کلسترول و تری گلیسیرید (نوع مرتبط چربی) در خون شما زیاد است یا خیر.

بیمارستان ابن سینا کلستروا بالاstroke4

بیماری قلبی

اختلالات رایج قلبی می تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. به عنوان مثال، بیماری عروق کرونر خطر سکته مغزی را افزایش می دهد، زیرا پلاک در رگ ها ایجاد می شود و جریان خون غنی از اکسیژن به مغز را مسدود می کند.سایر بیماری‌های قلبی، مانند نقص دریچه قلب، ضربان قلب نامنظم (از جمله فیبریلاسیون دهلیزی)، و بزرگ شدن حفره‌های قلب، می‌توانند باعث ایجاد لخته‌های خونی شوند که ممکن است شکسته شوند و باعث سکته شوند.

تصلب شرایین بیمارستان ابن سینا

دیابت

دیابت خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. دیابت باعث تجمع قند در خون می شود و از رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به قسمت های مختلف بدن از جمله مغز جلوگیری می کند. فشار خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نیز شایع است. فشار خون بالا علت اصلی سکته مغزی است و علت اصلی افزایش خطر سکته مغزی در افراد دیابتی است.با پزشک خود در مورد راه های کنترل دیابت صحبت کنید.

چاقی

چاقی چربی اضافی بدن است. چاقی با افزایش سطح کلسترول و تری گلیسیرید “بد” و کاهش سطح کلسترول “خوب” مرتبط است. چاقی همچنین می تواند منجر به فشار خون بالا و دیابت شود.

ابن سینا چاقیstroke5

بیماری سلول داسی‌شکل

بیماری سلول داسی شکل یک اختلال خونی مرتبط با سکته مغزی ایسکمیک است که عمدتا کودکان سیاه پوست را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری باعث می شود که برخی از گلبول های قرمز به شکل داسی شکل غیر طبیعی بسازند. اگر سلول های داسی شکل در رگ خونی گیر کرده و جریان خون به مغز را مسدود کنند، سکته مغزی می تواند اتفاق بیفتد.

بیمارستان ابن سینا سلول داسی شکل

پیشگیری از سکته مغزی در بزرگسالان جوان

سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در سراسر جهان است.با این حال، یک مطالعه اخیر نشان می دهد که مرگ و میر طولانی مدت پس از سکته مغزی در بزرگسالان جوان بالاتر از حد انتظار است، که نشان دهنده نیاز به تحقیقات بیشتر برای بهبود پیشگیری از سکته در این گروه سنی است.

بیمارستان ابن سینا سکته در جوانانstroke6

در بزرگسالان جوان مبتلا به خونریزی داخل مغزی، احتمال مصرف غیرقانونی کوکائین یا سایر مواد مخدر باید در نظر گرفته شود.

پیشگیری اولیه از سکته مغزی

هدف از پیشگیری اولیه کاهش خطر سکته مغزی در افراد بدون علامت است.این بر روی شناسایی و مدیریت عوامل خطر شناخته شده عروقی، مانند فشار خون شریانی، اختلالات متابولیسم چربی و دیابت، و استراتژی های غیردارویی و تغییرات سبک زندگی، از جمله ترک سیگار، محدود کردن مصرف الکل، کاهش وزن بالا، ورزش منظم تمرکز دارد(فعالیت بدنی هوازی و اتخاذ یک رژیم غذایی سالم با میوه و سبزیجات بیشتر و نمک کمتر).

بیمارستان ابن سینا سندرم متابولیک ورزش 0stroke7

خطر سکته مغزی در بیماران دیابتی دو تا شش برابر بیشتر است. با این حال، دیابت یک عامل خطر رایج در بزرگسالان جوان نیست.

ناهنجاری های چربی خون یکی دیگر از عوامل خطر است که باید به عنوان بخشی از پیشگیری اولیه از نظر خطر کلی قلبی عروقی اصلاح شود.

تحقیقات انجام شده نشان دهنده رابطه قوی بین سیگار کشیدن و سکته مغزی ایسکمیک و خونریزی زیر عنکبوتیه، به ویژه در گروه سنی جوان است.

در دیابتی‌های جوان‌تر، درمان باید در جهت کنترل فشار خون (۱۳۰/۸۰ میلی‌متر جیوه) و درمان هیپرلیپیدمی، به‌ویژه در افرادی با عوامل خطر اضافی باشد.

کنترل قند خون عوارض میکروواسکولار را کاهش می دهد، اما شواهدی وجود ندارد که کنترل قند خون بهبود یافته باعث کاهش بروز سکته در بیماران مبتلا به دیابت شود.

ترک سیگار خطر سکته مغزی را کاهش می دهد، همانطور که در مورد سایر بیماری ها مانند بیماری عروق کرونر، بیماری عروق محیطی و مرگ ناشی از علل عروقی این کار را انجام می دهد. شیوع فعلی سیگار در کشورهای توسعه یافته رو به کاهش است، اما در کشورهای در حال توسعه همچنان بالاست.

بیمارستان ابن سینا مضرات سیگارstroke8

پیشگیری ثانویه از سکته مغزی

نشان داده شده است که ۳ تا ۴ درصد از بیمارانی که سکته مغزی را تجربه می کنند، سکته دوم را تجربه می کنند.برای پیشگیری ثانویه از سکته مغزی، با هدف کاهش خطر سکته مغزی دیگر، شناسایی مکانیسم اتیولوژیک سکته اولیه و وجود هر گونه عامل خطر اضافی بسیار مهم است. این شامل درمان عوامل خطر عروقی (فشار خون شریانی، هیپرلیپیدمی، دیابت شیرین و بیماری قلبی)، انجام درمان ضد پلاکتی یا ضد انعقاد، و در صورت لزوم، روش‌های درمانی تهاجمی جراحی یا اندوواسکولار است. بخشی جدایی ناپذیر از این تغییرات سبک زندگی، تاکید بر فعالیت بدنی منظم، رژیم غذایی کم نمک و چربی اشباع شده و میوه و سبزیجات بالا، کاهش اضافه وزن، و ترک سیگار و مصرف زیاد الکل است.

بیمارستان ابن سینا درمان زخم معده.jpg انتی اسیدstroke9

چه کسی سکته می کند؟

بسیاری از ما فکر می کنیم که سکته مغزی فقط در بزرگسالان، به خصوص افراد مسن تر اتفاق می افتد اما کودکان نیز ممکن است دچار سکته مغزی شوند. اگرچه در کودکان کمتر شایع هستند، اما سکته مغزی می تواند در کودکان در هر سنی اتفاق بیفتد، حتی آنهایی که هنوز به دنیا نیامده اند.

چه چیزی باعث سکته می شود؟

یافتن علت سکته مغزی در کودک می تواند سخت باشد. سکته مغزی در افراد مسن اغلب به دلیل فشار خون بالا، دیابت یا تصلب شرایین اتفاق می افتد. عوامل خطر سکته مغزی در کودکان متنوع تر است.سکته مغزی ایسکمیک شایع ترین نوع در کودکان است. آنها معمولاً مربوط به:

کم آبی بدن،اختلالات ژنتیکی

کمبود اکسیژن در هنگام تولد

عفونت، مانند مننژیت یا آبله مرغان

نقص قلبی که نوزاد با آن متولد می شود

آسیب به یک شریان (رگ خونی که اکسیژن می آورد) در مغز

اختلالات خونی مانند بیماری سلول داسی شکل که سلول های خونی را از بین می برد و رگ های خونی را مسدود می کند

بیمارستان ابن سینا کم خونی داسی شکلstroke10

برخی از مشکلاتی که مادر را در دوران بارداری تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند باعث شود نوزاد قبل یا بعد از تولد دچار سکته مغزی ایسکمیک شود. این شامل:

دیابت

عفونت ها

سوء مصرف مواد مخدر

پارگی زودرس کیسه آب در بارداری

پره اکلامپسی (فشار خون بالا در دوران بارداری)

مشکلات جفت که باعث کاهش اکسیژن رسانی به نوزاد می شود، مانند جدا شدن جفت

بیمارستان ابن سینا سکته مغزی در کودکانstroke11

علائم و نشانه های سکته مغزی در کودکان چیست؟

علائم سکته مغزی در کودکان بزرگتر اغلب شبیه علائم در بزرگسالان است، مانند:ضعف ناگهانی،لکنت زبان،تاری دید.نوزادانی که دچار سکته پری ناتال می شوند، اغلب تا ماه ها یا سال ها بعد هیچ نشانه ای از آن را نشان نمی دهند.کودکانی که سکته های پری ناتال آنها باعث آسیب مغزی بیشتری می شود ممکن است دچار تشنج شوند.

علائم سکته مغزی در نوزادان:

مشکلات غدا خوردن

تشنج در یک ناحیه از بدن، مانند بازو یا پا

مشکل در تنفس یا مکث در تنفس (آپنه)

ترجیح برای استفاده از یک دست بر دست دیگر

تأخیر در رشد، مانند غلتیدن و خزیدن دیرتر از حد معمول

تشنج ممکن است اولین علامتی باشد که یک کودک یا نوجوان بزرگتر دچار سکته مغزی شده است. این کودکان همچنین ممکن است فلج ناگهانی (ناتوانی در حرکت) یا ضعف در یک طرف بدن داشته باشند،به احتمال زیاد، والدین ابتدا متوجه تغییراتی در رفتار، تمرکز، حافظه یا گفتار کودک می شوند.

تشنج در کودکان بیمارستان ابن سیناstroke12

علائم شایع سکته مغزی در نوجوانان:

تشنج

مشکل در بلع

از دست دادن حافظه

مشکل در تکالیف مدرسه

سردرد، احتمالاً همراه با استفراغ

تغییرات خلقی یا رفتاری ناگهانی

فلج یا ضعف ناگهانی در یک طرف بدن

مشکلات بینایی، مانند تاری دید یا دوبینی

سفتی یا محدودیت حرکت در بازوها و پاها

تأخیر یا تغییرات زبان یا گفتار، مانند لکنت زبان

تمایل به استفاده نکردن از یکی از بازوها یا دست ها

اگر فرزندتان هر یک از این علائم را داشت، فوراً به پزشک مراجعه کنید. به کودکانی که به طور فعال سکته می‌کنند، می‌توان دارویی داد که ممکن است شدت سکته و آسیب مغزی ناشی از آن را کاهش دهد.

بیمارستان ابن سینا کلینیک مغز اعصاابstroke13

سکته مغزی چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص سکته های پری ناتال و اوایل دوران کودکی می تواند سخت باشد، به خصوص اگر کودک علائم و نشانه های واضحی نداشته باشد. در برخی موارد، سکته مغزی تنها پس از رد شدن بسیاری از شرایط دیگر باعث تشنج یا تاخیر در رشد می شود.اگر مشکوک به سکته مغزی باشد، پزشک احتمالاً از کودک می خواهد که یک یا چند مورد از این آزمایشات را انجام دهد:

آزمایش خون

تصویربرداری (MRI)

ونوگرافی (MRV): وریدها

آنژیوگرافی (MRA): شریان ها

آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری (CTA)

سکته مغزی چگونه درمان می شود؟

درمان سکته مغزی بر اساس موارد زیر است:

سن کودک

چقدر بافت مغز آسیب دیده است

کودک چه علائم و نشانه هایی دارد

کدام ناحیه از مغز تحت تأثیر قرار می گیرد

آیا یک وضعیت مداوم باعث سکته مغزی شده است یا خیر

بسیاری از درمان های مختلف امکان پذیر است. مثلا:کودکی که تشنج دارد ممکن است به داروهای ضد تشنج نیاز داشته باشد.کودک مبتلا به نقص قلبی ممکن است به داروهای رقیق کننده خون نیاز داشته باشد.

چه مشکلاتی ممکن است رخ دهد؟

آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی می‌تواند باعث مشکلات متعددی شود که برخی از آنها می‌توانند پایدار باشند، مانند:

فلج مغزی

مشکلات روانی

مشکلات بینایی

مشکلات ارتباطی

مشکلات شناختی و یادگیری

فلج یا ضعف در یک طرف

بیمارستان ابن سینا سکته مغزی در کودکان0stroke14

چه چیز دیگری باید بدانم؟

در حال حاضر، هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند سلول‌های مغزی مرده را اصلاح کند. اما سلول‌های مغز آسیب‌دیده می‌توانند کار سلول‌هایی را که از بین رفته‌اند، به ویژه در افراد جوان، انجام دهند.در بسیاری از موارد پس از سکته مغزی،کودکان می توانند از طریق آموزش مجدد مغز دوباره صحبت کنند. این فرآیند معمولاً کند و دشوار است. اما به دلیل اینکه مغز کودکان نسبت مغز جوانان هنوز در حال رشد است،اکثر بچه هایی که سکته کرده اند می توانند به طور عادی با هم تعامل داشته باشند و اعضای فعال جامعه خود باشند.

بیمارستان ابن سینا فلج و سکته مغزی در کودکان

چگونه می توانم به فرزندم کمک کنم؟

اگر فرزند شما دچار سکته مغزی شده باشد، شما به تنهایی با توانبخشی و مراقبت های بعدی او روبرو نیستید.پزشکان و درمانگرانی که با فرزند شما کار خواهند کرد برای حمایت از کل خانواده حضور دارند.از پرسیدن سؤالات در مورد وضعیت یا درمان فرزندتان یا درخواست کمک در صورت نیاز دریغ نکنید.همچنین به دنبال گروه‌های حمایتی برای والدین کودکانی باشید که دچار سکته مغزی شده‌اند، مانند:نظرات و حمایت سایر والدینی که با چالش های مشابه روبرو هستند می تواند به شما کمک کند تا قدرت لازم را برای کمک به فرزندتان برای دریافت بهترین مراقبت ممکن پیدا کنید.

خدمات درمان در منزل بیمارستان ابن سینا

دسترسی شبانه روزی به خدمات درمانی، پزشکی و پرستاری بی شک یکی از نیازهای مبرم هر خانواده است. عدم دسترسی به مطب پزشکان در هر ساعات شبانه روز ، معضلات ترافیک شهری و یا عدم امکان جابجایی بیماران سالمند، نیاز به استفاده از خدمات شبانه روزی پزشکی  را دارا می باشد.

بیمارستان ابن سیا خدمات درمان در منزل

بیمارستان ابن سینا امروزه با وجود پزشکان حاذق،پرستاران زبده و کارکنان دلسوز،شرایطی را فراهم نموده تا بهترین، سریع‌ترین، مطمئن‌ترین خدمات گروه پزشکی-پرستاری در زمینه های ویزیت پزشک در منزل، گفتار درمان، آزمایشگاه، کاردرمان، فزیوتراپی ،خدمات پرستاری و مراقبت درمانی ۲۴ ساعته در منزل شمارا ارائه کند.برای اخذ خدمت کافیست با شماره های ۰۹۳۹۷۷۸۳۳۶۲ _۴۷۹۰۰ – ۰۲۱ تماس حاصل نمایید.

منابع:

https://kidshealth.org/en/parents/strokes.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4348138/

2 دیدگاه ها

  • Mrnasiri, ۲۰ آذر, ۱۴۰۲ @ ۶:۰۵ ق٫ظ پاسخ

    ممنون بابت مطالب مفیدتان
    آیا مشکلات عصبی باعث ایجاد سکته مغزی میشود؟

    • manager, ۲۰ آذر, ۱۴۰۲ @ ۸:۳۳ ق٫ظ پاسخ

      استرس و اضطراب میتونه باعث سکته بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *