به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

مطالب پزشکی  / .  نکات مهمی که باید در چهارشنبه سوری رعایت کنیم
چهارشنبه سوری

نکات مهمی که باید در چهارشنبه سوری رعایت کنیم

ازآنجائی‌که هر سال مصادف با چهارشنبه آخر سال شاهد بعضی از اتفاقات در جامعه هستیم که گاهی منجر به نقص عضو یا مرگ افراد می‌شود، لذا اشاره به بعضی از موارد جهت آموزش نوجوانان و جوانان ضروری به نظر می‌رسد.

در خصوص پیدایش جشن چهارشنبه سوری برخی محققان معتقدند این جشن یادگار و بازمانده از داستان گذشتن سیاوش از آتش است که طبق یک رسم کهن برای اثبات بی گناهی مرسوم بوده است و به نام وزنگه یعنی آزمایش ایزدی اجرا میشده است. در این داستان سیاووش برای اثبات بی گناهی و پاک‌دامنی خود، چهارشنبه پایانی سال ۱۰۱۳ پیش از میلاد، از میان خرمن آتش با اسبش به سلامت می‌گذرد و هرساله در چنین روزی، یعنی آخرین شب چهارشنبه سال، مردم برای دفاع از عفت و پاکدامنی سیاووش از آتش می‌گذشتند. پس از ورود اسلام و سلطه اعراب به ایران، این جشن به نام چهارشنبه سوری معروف شد و روزی مشخص برای آن در نظر گرفته شد.

از آسیب‌های شایع می‌توان آسیب دست و پا را نام برد. شدیدترین آسیب‌ها نیز مربوط به صورت و چشم است. لازم به ذکر است که درمان آسیب‌های چشمی بسیار طولانی می‌باشد و ممکن است حتی تا ماه‌ها و سال‌های بعد ادامه یابد و منجر به تخلیه چشم  و یا نابینایی شود.

نکات مهم در چهارشنبه سوری

خطر سوختگی در چهارشنبه سوری

اگر در چهارشنبه سوری با فردی که دچار سوختگی شده، مواجه شدید تا رسیدن اورژانس اقدامات زیر را برای کمک به مصدوم انجام دهید:

مرکز درمانی ابن سینا در نوروز ۱۴۰۳ همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

برای درمان و پانسمان سوختگی باید به یک مرکز بهداشتی یا درمانگاه مراجعه کنید. در سوختگی‌های سطحی می‌توانید با استفاده از پمادهای سوختگی و پوشاندن محل سوختگی با یک پارچه تمیز یا گاز استریل، اقدام کمکی اولیه را انجام دهید تا در زمان مناسب، مصدوم را به مرکز درمانی برسانید؛ اما در سوختگی‌های شدید و عمیق باید بلافاصله با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.

نواحی تناسلی، انگشتان، کف دست، صورت، مخاط‌ها و چشم از قسمت‌های بسیار مهم بدن هستند که حتی سوختگی‌های کوچک آنها هم باید به وسیله پزشک معاینه و درمان شود، بنابراین اگر با کوچک‌ترین سوختگی در این نواحی مواجه شده‌اید، بلافاصله مصدوم را برای معاینه و درمان به مرکز درمانی برسانید.

اگر منشأ سوختگی مواد نیمه جامد یا مایع است، برای پاک کردن مواد تلاش نکنید. زیرا ممکن است باعث صدمه بیشتر به بافت صدمه دیده شود.

هدف از درمان سوختگی به حداقل رساندن خطر عفونت و التیام بخشیدن هرچه سریع‌تر زخم و کاهش ناهنجاری‌ها از نظر زیبایی می‌باشد.

خطر ضایعات پوستی و ریوی

نیترات پتاسیم، کلرات باریم، آرسنیک، نیترات سیلیسیوم و پرکلـرات پتاسـیم به‌کاررفته در مـواد محترقه و منفجره به علت ترکیب با اکسیژن و کربن همه به‌نوعی خطرناک هستند و ممکن است حتی هنگام کار و تهیه، عوارضی را برای کارگران به همراه داشته باشد. به‌عنوان‌مثال مواد شیمیایی با پایه کلر و کلرات به لحاظ درجه آتش‌گیری بسیار پایین ناراحتی‌های پوستی ریوی ایجاد می‌کنند، حتی در مقیاس بالاتر آثار خونی را به جا می‌گذارند.

علائم

حساسیت‌های پیشرفته بر روی غشای پوستی و حتی در صورت جذب از راه پوسـت، سوختگی‌های پیشرفته پوست از عوارض ترکیبات نیترات است. تنفس پودرهای گوگردی هم آثار تنفسی، سرفه‌های شدید و تنگی نفس را در پی دارد. در صورتی که مواد شیمیایی با پوست شما برخورد کرد، بلافاصله آن را با آب فراوان شستشو دهید و به یک مرکز درمانی مراجعه کنید.

خطر نابینایی

اصابت ترکش‌های نـاشی از انفجار مواد محتـرقه به چشم، باعث بروز آسیب‌هایی در ناحیه پلـک و چشم می‌شود و گاهی حتی به نابینایی می‌انجامد. مراجعه سریع به چشم پزشک، در صورت برخورد هر شیئی به چشم، شدت ضایعه را کاهش می‌دهد. در موارد خفیف، با انجام مراقبت‌های طبی یا انجام اعمال جراحی معمولاً می‌توان بینایی فرد را بازگرداند؛ ولی متأسفانه در موارد شدید، گاهی چاره‌ای جز تخلیه چشم باقی نمی‌ماند.

اگر در این ایام، با مصدومی مواجهه داشتید که دچار آسیب‌های چشمی ناشی از حوادث چهارشنبه‌سوری شده بود، از توصیه‌های زیر کمک بگیرید:

  • چشم‌ها و پلک‌های مصدوم را نمالید و در اولین فرصت به اورژانس چشم پزشکی مراجعه کنید؛ زیرا گاهی آسیب‌های چشمی در مراحل اولیه علایم زیادی ندارند و ظاهر بدی ایجاد نمی‌کنند؛ ولی می‌توانند عواقب ناگواری داشته باشند.
  • چشم آسیب دیده را با یک وسیله در دسترس مانند لیوان یک‌بارمصرف یا مقوایی که به شکل مخروط درآمده بپوشانید؛ اما دستمال، پنبه یا گاز را روی چشم قرار ندهید.
  • از هیچ پماد و قطره چشمی استفاده نکنید و چشم‌ها را نشویید؛ زیرا گاهی همین کارها ممکن است آسیب‌های چشمی را تشدید کند.
  • تا رسیدن به اورژانس چشم پزشکی از مصرف هر گونه مسکن خودداری کنید و به مصدوم مواد غذایی ندهید تا در صورت نیاز به جراحی، بتوان در اولین فرصت، این کار را انجام داد.

کلام آخر

اگر پس از شنیدن صدای بلند ناهنجار دچار تپش قلب یا وزوز گوش یا کاهش شنوایی و علایمی شبیه این شدید، تنها کاری که باید بکنید این است که در یک فضای آرام استراحت کنید. در صورتی که علایم بیش از ۴۲ ساعت ادامه یافت به پزشک مراجعه کنید. زنان باردار بهتر است در این شب به جز موارد ضروری از منزل خارج نشوند، چون شوک ناشی از انفجارهای مـواد محترقـه باعـث سقط جنین می‌شود. در صورت بروز هرگونه حریق و یا حادثه ضمن حفظ خونسردی در اسرع وقت با شماره تلفن ۱۱۵ مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی و ۱۲۵ ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *