- 29 شهریور, 1403
- manager
- دیدگاه ها: 2
- مطالب پزشکی, عفونی, وبلاگ
واکسن آنفولانزا بزنیم یا نزنیم؟
واکسن آنفولانزا سیستم ایمنی شما را تحریک میکند تا آنتیبادیهایی را برای محافظت در برابر بیماری آنفولانزا تولید کند، این واکسن شما را مبتلا به آنفولانزا نمیکند.
ممکن است حدود دو هفته پس از واکسیناسیون طول بکشد تا آنتیبادیها در بدن ایجاد شوند که دلیل مهمی برای دریافت زودهنگام واکسن آنفولانزا، قبل از شروع فعالیت آنفولانزا است.
تفاوت آنفولانزا با آلرژی و سرماخوردگی از زبان خانم دکتر سالاری (فوق تخصص آسم و آلرژی)
آنفولانزا و واکسن آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یک بیماری تنفسی مسری است که بهوسیله ویروسهای آنفلوانزا ایجاد میشود و بینی، گلو و گاهی اوقات ریهها را درگیر میکند. این بیماری از نوع خفیف تا شدید بوده و در برخی مواقع منجر به مرگ بیمار میشود. بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا این است که هر سال، واکسن آنفولانزا را تزریق کنید. علائم آنفولانزا به شکل ناگهانی ظاهر میشوند. افرادی که به آنفولانزا مبتلا هستند اغلب علائمی چون تب و لرز، سرفه، گلودرد، آبریزش یا گرفتگی بینی، دردهای عضلانی یا بدنی، سردرد، خستگی، را تجربه میکنند. برخی از افراد ممکن است استفراغ و اسهال داشته باشند، اگرچه این امر در کودکان شایعتر از بزرگسالان است. درهرصورت، برای پیشگیری از این بیماری بهتر است واکسن آنفولانزا را دریافت کنید.
واکسن آنفولانزا در واقع نمونه خنثی شده، ضعیف شده و یا کشته شده ویروس آنفولانزا است که انواع مختلف سویههای جهشیافته واکسن را در بر میگیرد، از این واکسن برای پیشگیری از انتقال ویروس استفاده میشود و این واکسن در اوایل فصول سرد تزریق میشود تا ایمنیزایی کاملی در زمان شیوع و پیک آنفولانزا در بدن ایجاد نماید.
انواع واکسنهای آنفولانزا
جهت آشنایی با واکسن آنفولانزا بایستی بدانیم که سه نوع واکسن شامل اینفلوواک، واکسی کریپ و فلوگارد در کشور ما جهت تزریق موجود است. واکسن اینفلوواک محصول کشور هلند است که از ویروس کشته شده آنفولانزا ساخته شده و برای افراد بالای ۶ ماه تزریق میگردد. واکسن واکسی کریپ محصول کشور فرانسه است که این نوع واکسن نیز از ویروس کشته شده تهیه شده و برای افراد بالای ۶ ماه تزریق میشود. سومین نوع واکسن آنفولانزا واکسن ایرانی و نوترکیب به نام فلوگارد است که برای افراد بالای ۱۸ سال قابلیت تزریق را دارد.
چرا باید واکسن آنفولانزا را هر سال تزریق کنیم؟
FDA نقش کلیدی در اطمینان از اینکه واکسنهای ایمن و مؤثر آنفولانزا در هر فصل آنفولانزا در دسترس است، ایفا میکند. واکسن آنفولانزا توسط FDA برای پیشگیری از بیماری آنفولانزا ناشی از چهار نوع مختلف ویروس آنفلوانزا تأیید شده است.
این واکسن معمولاً هر سال تغییر میکند و حاوی چهار نوع ویروس آنفولانزا است. اثربخشی واکسنهای آنفلوانزا بسته به عوامل مختلفی مانند سن و سلامت گیرنده، انواع ویروسهای آنفلوانزا در گردش و میزان شباهت بین ویروسهای در گردش و ویروسهای موجود در واکسن متفاوت است.
واکسن آنفولانزا سیستم ایمنی شما را تحریک میکند تا آنتیبادیهایی را برای محافظت در برابر بیماری آنفولانزا تولید کند، این واکسن شما را مبتلا به آنفولانزا نمیکند. ممکن است حدود دو هفته پس از واکسیناسیون طول بکشد تا آنتیبادیها در بدن ایجاد شوند که دلیل مهمی برای دریافت زودهنگام واکسن آنفولانزا، قبل از شروع فعالیت آنفولانزا است.
گروههای پر خطر در تزریق واکسن آنفولانزا
واکسیناسیون آنفلوآنزا برای افرادی که به طور منظم با افرادی که بیشتر در معرض خطر بیماری شدید ناشی از آنفلوآنزا هستند تماس نزدیک دارند (مانند کارکنان بهداشتی و مراقبتهایی مسکونی و اعضای خانواده)، به محافظت از افراد در معرض خطر کمک میکند.
اولویت تزریق واکسن آنفولانزا بر اساس افراد آسیبپذیر جامعه محاسبه میشود، به صورتی که پرخطرترین آنها را میتوان افراد سالمند، کودکان و بیماران سرطانی و اماسی ردهبندی نمود.
کودکان ۶ ماه تا ۸ سال، اگر در سال گذشته واکسن دریافت نکرده اند:
- اگر در یک سال گذشته کمتر از ۲ دور واکسن زدهاند یا برنامه واکسیناسیون دقیق ندارند باید به فاصله حداقل چهار هفته ۲ دوز جداگانه دریافت کنند.
کودکان ۶ماهه تا ۸ سال، اگر سال گذشته یک دوز واکسن زده اند:
- اگر در یک سال گذشته حداقل ۲ دوز واکسن زدهاند، سالانه یک دوز دریافت کنند.
افراد ۹ سال و بالاتر
- سالانه یک دوز دریافت کنند.
افراد بالای ۱۸ سال
- سالانه یک دوز دریافت کنند.
تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری و دوران شیردهی
آیا تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری و دوران شیردهی خطرناک است؟ خیر، این واکسن هیچ خطری برای زنان باردار و شیرده ندارد، حتی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) و انجمن زنان و زایمان متخصص آمریکا تزریق آن را توصیه میکنند.
آیا قبل از تزریق واکسن آنفولانزا نیاز به مشاوره با پزشک است؟
تزریق هر دارویی در منزل نیاز به مشاوره با پزشک دارد، از اینرو تزریق واکسن آنفولانزا نیز میتواند نیاز به مشاوره با پزشک داشته باشد.
آیا بلافاصله پس از دریافت واکسن آنفولانزا بدن ایمن میشود؟
خیر، حدود ۲ هفته پس از واکسیناسیون طول میکشد تا آنتیبادی در بدن ایجاد شود و بتواند در برابر ویروس آنفولانزا مقاومت کند.
چه زمانی تزریق واکسن آنفولانزا منع است؟
از زمانی که علائم سرماخوردگی حتی به میزان کم مانند، آبریزش بینی، بدندرد جزئی تا شدید، سردرد و غیره در فرد ظاهر شود دیگر زمان لازم برای تزریق واکسن آنفولانزا گذشته و باید بگذارید تا علائم کامل بهبود یابد. علت اینکه این زمان، زمان مناسب برای تزریق نمیباشد این است که امکان دارد علائم ناشی از خود ویروس آنفولانزا در بدن شما باشد و درصورتیکه تزریق این واکسن رخ دهد احتمال ایجاد تشدید شدید علائم وجود دارد.
واکسن آنفولانزا خود باعث بیماری آنفولانزا میشود؟
خیر، واکسن آنفلوآنزای تزریقی حاوی ویروسی غیرفعال است که نمیتواند باعث بیماری آنفلوآنزا در شما شود. اگر احساس درد یا کمی تب میکنید این یک واکنش طبیعی سیستم ایمنی بدن به واکسن است و بهطورکلی فقط یک یا دو روز طول میکشد.
اگر با تزریق واکسن آنفولانزا باز هم مبتلا به آنفولانزا شوم، آیا زدن واکسن بیهوده است؟
خیر؛ با این که ممکن است با وجود دریافت واکسن باز هم به بیماری مبتلا شوید، اما مطالعات نشان داده است که واکسیناسیون آنفلوآنزا از شدت بیماری میکاهد یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داده است که واکسیناسیون آنفلوآنزا باعث کاهش میزان مرگومیر، پذیرش در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) و مدتزمان بستری در بیمارستان در بزرگسالان میشود.
پس از واکسن آنفولانزا چه داروهایی نخوریم؟
اکثر داروها با واکسن آنفولانزا تداخلی ندارند یا بعد از تزریق واکسن مشکلی ایجاد نمیکنند بااینحال مهم است که همه داروها را طبق دستور مصرف کنید.
اگر داروهایی مانند استروئیدها مصرف میکنید که میتوانند سیستم ایمنی شما را سرکوب کنند، با یک پزشک در مورد زمانبندی دوزهای خود صحبت کنید. آنها ممکن است به شما توصیه کنند زمانی که دارو در اوج خود نیست واکسن آنفولانزای خود را دریافت کنید تا بدن شما بتواند پاسخ ایمنی قویتری ایجاد کند.
اگرچه برخی از کارشناسان میگویند مسکنهای بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن (ادویل) یا استامینوفن (تیلنول) میتوانند به کاهش درد در محل تزریق واکسن کمک کنند، محققان دیگر پیشنهاد میکنند که این داروها ممکن است اثرات محافظتی واکسن را رقیق یا ضعیف کنند.
بعد از واکسن آنفولانزا چه بخوریم و چه نخوریم؟
مشابه عدم محدودیت دارویی در مورد واکسن آنفولانزا، نگرانی زیادی در مورد غذاها و نوشیدنی ها پس از تزریق واکسن آنفولانزا وجود ندارد. اگر پس از تزریق واکسن حالت تهوع دارید یا احساس خوبی ندارید، ممکن است از مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها خودداری کنید، اما هیچ موردی وجود ندارد که متخصصان اکیداً توصیه کنند پس از واکسیناسیون از آن اجتناب کنید.
عوارض واکسن آنفولانزا
آیا واکسن آنفولانزا میتواند عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، شایعترین عوارض جانبی بهطورکلی خفیف بوده و شامل درد، قرمزی و یا تورم جای تزریق، سردرد، تب، دردهای عضلانی، حالت تهوع، خستگی است.
در صورت بروز عوارض جانبی این عوارض معمولاً پس از تزریق شروع میشود و بهطورکلی یک تا دو روز ادامه مییابد.
سه نکته برای پیشگیری از آنفولانزا
چگونه از خودم و دیگران در برابر آنفولانزا محافظت کنم؟
- واکسن آنفلوآنزای سالانه خود را بزنید، به همه افراد ۶ماهه و بزرگتر توصیه میشود که برای محافظت از خودشان در برابر آنفلوآنزا واکسن سالانه آنفلوآنزا را بزنند.
- دستها را به طور مرتب با ضدعفونیکننده دست یا صابون و آب جاری به مدت ۲۰ ثانیه تمیز کنید.
- بهداشت شخصی را خوب رعایت نمائید.
- از افرادی که بیمار هستند دوری کنید.
- وقتی بیمارید در منزل بمانید.
- در هنگام سرفه و عطسه، جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید.
- اگر بیمار هستید، از دستزدن به چشم، بینی و دهان خودداری کنید.
- اگر در زمان بیماری نیاز به ترک خانه دارید، ماسک بزنید و از تماس با افرادی که در معرض خطر بیماری شدید هستند خودداری کنید.
منبع : سایت health.nsw.gov.au و cdc.gov
2 دیدگاه ها