به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

مطالب پزشکی  / .  چگونه از بروز حساسیت فصلی پیشگیری کنیم؟
حساسیت فصلی

چگونه از بروز حساسیت فصلی پیشگیری کنیم؟

بهار فصل شکوفایی گل‌ها و درختان بوده و با زیبایی‌های خیره‌کننده خود هر موجود زنده‌ای را به وجد می‌آورد. اما ممکن است شما نیز یکی از میلیون‌ها فردی باشید که در دنیا با فرا رسیدن فصل بهار به آلرژی مبتلا می‌شوند. در این صورت بهار برای شما با علائم آزار دهنده‌ای مثل عطسه یا آبریزش بینی همراه خواهد بود. آلرژی فصلی که با نام رینیت آلرژیک یا تب یونجه نیز شناخته می‌شود، در فصول دیگر سال نیز می‌تواند اتفاق بیفتند.

 

آلرژی فصلی:

به طور کلی آلرژی زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن در برابر یک عامل خارجی بیش از حد معمول واکنش نشان داده و در برابر آن آنتی‌بادی تولید کند. آلرژی یا حساسیت انواع مختلفی دارد که یکی از رایج‌ترین آن، آلرژی فصلی است.

عامل ایجاد حساسیت فصل بهار و دیگر فصول گرده گیاهان است که بر اساس فصلی که در آن قرار داریم نوع گرده می‌تواند متفاوت باشد. به موارد زیر دقت کنید:

حساسیت فصلی

 آلرژی:

در فصل زمستان به دلیل سردی هوا معمولا عوامل حساسیت‌زا خاموش می‌مانند و فعالیت نمی‌کنند. ممکن است اصطلاح تب یونجه برای حساسیت فصلی کمی عجیب و گمراه‌کننده باشد زیرا در علائم آلرژی فصلی هرگز تب دیده نمی‌شود.

 آلرژی یا حساسیت فصلی معمولا با فرا رسیدن فصل بهار گریبان‌گیر بسیاری از افراد می‌شود. عطسه، سرفه، آبریزش بینی، سوزش و آبریزش چشم، خارش گلو، خارش چشم، ورم چشم، سرفه‌های آلرژیک، گرفتگی بینی و گلو همگی از جمله علائم حساسیت فصلی به شمار می‌روند.

برخی افراد علائم آزاردهنده‌ی دیگری هم تجربه می‌کنند. مثلا سرفه‌های زیادی در شب دارند طوری‌که نمی‌توانند به راحتی نفس بکشند و ممکن است خواب شبانه را هم مختل کند. البته باز هم تاکید می‌کنم اگر این علائم در تمام فصل‌های سال نباشد و فقط در فصل گرده افشانی گل‌ها یا زیر درختان ایجاد شود حساسیت فصلی است.

دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که رخدادهای دیگری هم به جز گرده افشانی گل و گیاه، بذر و درختان سبب واکنش سسیتم ایمنی بدن می‌شوند.

علائم مشابه با آلرژی فصلی شامل موارد زیر است:

  • عطسه
  • خارش بینی
  • ترشح بینی
  • انسداد(کیپ شدن بینی)

این علایم در مواجهه با دود، بو و گرد و خاک و موادی که فرد به آن آلرژی دارد تشدید می شود. بیشترین شدت علائم در صبح زود می باشد و بسیاری از افراد نیمه های شب بخاطر کیپ بودن بینی یا عطسه از خواب بیدار می شوند.

تغییر دما و رفتن از محیط گرم به سرد نیز باعث تحریک شدن بینی می گردد. بسیاری از افراد علائم چشمی نظیر: خارش، سوزش و ریزش اشک را تجربه می کنند.

خارش گلو، حلق و بینی نیز بسیار شایع می باشد. خون دماغ مکرر و تغییر حس بویایی ( شدید شدن و کاهش بویایی ) نیز جزء علائم می باشد.

آیا علائم حساسیت فصلی در همه‌ی افراد یکسان است؟

واکنش نسبت به مواد آلرژی زا مختص یک سن خاص نیست که بخواهیم آن را به کودکی یا سالمندی یا حتی میانسالی ارتباط دهیم. به جنسیت خاصی هم ربط ندارد و در مردان و زنان امکان بروز دارد. اما شدت و میزان آن در هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است و این تفاوت فقط به میزان حساسیت سیستم ایمنی بدن فرد در مقابل مواد حساسیت‌زا ارتباط دارد.

درمان حساسیت فصلی:

روش‌های مختلفی برای درمان و بهبود علائم حساسیت فصلی وجود دارد، که در ادامه به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

اگر برای درمان آلرژی و رهایی از این روزهای آزاردهنده به دکتر مراجعه کنید، اولین مرحله‌ی درمان را آغاز کرده‌اید. قرص سیتریزین، لوراتادین، آنتی‌هیستامین دکونژستانت و انواع دیگر قرص‌های آنتی هیستامین که به نام‌های مختلف در داروخانه‌ها عرضه می‌شوند، از معروف‌ترین نجات‌دهنده‌های شیمیایی حساسیت فصلی هستند.

این داروها یکی از حیاتی‌ترین چیزها برای افراد مبتلا به آلرژی محسوب می‌شوند. بیماران می‌توانند با استفاده از این داروها به درمان حساسیت خود کمک کنند. باید صادقانه گفت که راحت‌ترین و سریع‌ترین روش درمان حساسیت فصلی استفاده از داروهای ضدحساسیت است.

بهترین کار برای درمان حساسیت فصلی، دوری کردن از مواد حساسیت‌زا و محرک‌ها است. به طور مثال می‌توانید برای خنک کردن منزلتان در فصل تابستان، به جای پنکه و کولر، از دستگاه تهویه‌ی هوا استفاده کنید. تا جایی که برایتان مقدور است در منزل بمانید و از گرده‌ی گیاهان دوری کنید.

حساسیت فصلی

چگونه از بروز حساسیت فصلی پیشگیری کنیم؟

شنیده‌اید که می‌گویند پیشگیری بهتر از درمان است. آیا این جمله در مورد حساسیت‌های فصلی هم مصداق دارد؟

قطعا پرهیز از قرار گرفتن  در معرض آلرژن‌ها یک اقدام پیشگیرانه و هم اقدامی برای درمان حساسیت فصلی در منزل است.

چند مورد از این اقدامات را در ادامه ذکر می‌کنیم:

سخن پایانی:

علائم آلرژی فصلی گاه می‌توانند بسیار آزاردهنده باشند و فعالیت‌های روزمره را تحت تاثیر قرار دهند. اگر فکر می‌کنید که مشکوک به آلرژی فصلی هستید، حتما تحت نظر پزشک باشید. پزشک می‎‌‎تواند با انجام تست آلرژی عامل ایجاد کننده حساسیت در شما را شناسایی کرده و اقدامات درمانی لازم را پیشنهاد دهد. درمان آلرژی فصلی ممکن است به طور قطعی میسر نباشد اما با استفاده از راهکارهایی که در این مطلب ارائه شد به کنترل آن می‎‌توان به خوبی کمک کرد.

۰۲۱۴۷۹۰۰

شما می توانید در هر ساعت از شبانه روز به صورت تلفنی از ما مشاوره بگیرید

کلینیک آسم و آلرژی بیمارستان ابن سینا

متخصصین ریه، آسم و آلرژی ابن سینا در تشخیص و درمان انواع بیماری ها و عارضه های مربوط به ریه ها و تنفس، از تخصص خوبی برخوردار هستند.
اینجا کلیک کنید

خواندن مطالب مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *