- 19 فروردین, 1402
- manager
- دیدگاه: 0
- مطالب پزشکی, جراحی ارتوپدی, جراحی مغز و اعصاب
جراحی دیسک کمر با لیزر
PLDD یا Percutaneous laser disc decompression یک عمل جراحی سرپایی دیسک است.
اگر از دیسک کمر رنج میبرید، نگرانیهای خود را فراموش کنید، زیرا با استفاده از لیزر دیسک، میتوانید بدون هیچ عارضهای به بهترین نتیجه دلخواه خود برسید. در این نوع روش بدون هیچ برشی در کمر به قسمت مورد نظر که باعث فشار و درد در کمر شده لیزر تابانده میشود و درد را کاهش میدهد.
عمل دیسک کمر با لیزر چگونه است؟
فشار آمدن بر اعصاب، میتواند باعث ایجاد علائمی مانند درد و احساس بیحسی و ضعف شود که روند فعالیتهای روزمره بیمار را مختل میکند. در ستون فقرات عواملی مانند خار استخوانی و بیرونزدگی دیسک میتواند باعث ایجاد این شرایط شود. برای مثال، در اثر تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک، بیمار در پاها و کمر خود درد و احساس ناراحتی را تجربه میکند که میتواند تا زمینگیر کردن بیمار نیز ادامه یابد. از این جهت از لیزر میتوان برای کاهش فشار بر اعصاب و بهبود علائم استفاده کرد.
هدف از استفاده از لیزر برای دیسک کمر چیست؟
در واقع اصلیترین هدفی که برای استفاده از لیزر دیسک کمر برای بیماران در نظر گرفته میشود، از بین رفتن درد و بازگشت به زندگی عادی است. در اغلب مواقع هنگامی که فشار بر عصب وارد میشود منجر به درد در ناحیه کمر خواهد شد.
مشکلاتی مانند دیسک و چرخش استخوان، دلیل عمده فشار بر عصب است. لیزر در این مواقع فشارهای وارد شده بر عصب را جهت درمان درد کاهش میدهد. برای انجام لیزر در قسمت کمر از بیحسی موضعی استفاده میشود تا در طی درمان احساس ناخوشایندی نداشته باشید.
مزیت درمان دیسک کمر با استفاده از لیزر:
- روشی کم تهاجمی
- هزینه کمتر
- می تواند در یک محیط سرپایی انجام شود،
- بدون نیاز به بستری در بیمارستان
- نیازی به بیهوشی عمومی ندارد،
- طول نقاهت بسیار کوتاه
- قابل تکرار است
- درمان بدون هیچ برشی در کمر و بدون زخم
- در صورت لزوم مانع از جراحی باز نمی شود.
جراحی دیسک کمر با لیزر برای چه کسانی مناسب است؟
امروزه میتوان برای درمان بسیاری از مشکلات ستون فقرات، از جراحی لیزری استفاده کرد.
برخی از این مشکلات عبارتند از:
- خارهای استخوانی
- تحت فشار قرارگرفتن اعصاب
- درد سیاتیک
- آرتریت ستون فقرات
- دیسک کمر
تصمیم نهایی برای روش درمان شما، باید توسط دکتر دیسک کمر و با درنظر گرفتن شرایط بیماری، فواید و ضررهای احتمالی هریک از روشهای درمانی گرفته شود.
با این حال، در صورتی که شرایط زیر را دارید ممکن است کاندید مناسبی برای انجام عمل بسته دیسک کمر با لیزر باشید:
- اگر به سایر روشهای درمانی دیسک کمر، مانند داروها و فیزیوتراپی پاسخ مناسبی ندادهاید.
- عامل ایجاد درد در ستون فقرات شما با عمل لیزری دیسک کمر قابل اصلاح باشد.
- اگر به دنبال جراحی هستید که دوره نقاهت کوتاه تر، و جای زخم کمتری نسبت به سایر روش های جراحی داشته باشد.
- تمایل به انجام جراحی با بیهوشی یا دوره طولانی بستری در بیمارستان ندارید.
همچنین دقت کنید، افراد در تمام سنین و با هر وضعیتی میتوانند از عمل دیسک کمر با لیزر استفاده کنند.
به علاوه، این روش در جوانان به علت دوره کوتاهتر ریکاوری میتواند روشی ارجح باشد. در افرادی که از سایر مشکلات سلامتی مانند مشکلات حرکتی رنج میبرند، درمان دیسک کمر خفیف با لیزر، به علت دوره نقاهت کمتر پس از عمل نسبت به سایر روشها (مانند جراحی سنتی یا باز) ترجیح داده میشود.
با این حال نمیتوان جراحی لیزری را برای همه بیماریها مناسب دانست.
به عنوان مثال برای بیماریهایی مانند بیماریهای دژنراتیو ستون فقرات، نمیتوان از این روش جراحی استفاده کرد. برای درمان این دسته از بیماریها، انجام جراحی باز ستون فقرات میتواند نتایج بهتری در پی داشته باشد.
هدف از جراحی ستون فقرات با لیزر
جراحی ستون فقرات با لیزر برای برداشتن ساختارهایی که باعث فشردگی ریشه عصبی در ستون فقرات می شوند انجام می شود. فشرده سازی ریشه عصبی با شرایط زیر همراه است:
- تنگی کانال نخاعی
- برآمدگی یا فتق دیسک
- سیاتیک
- تومورهای نخاعی
برای تأیید هر یک از این شرایط، پزشک شما آزمایشهای تصویربرداری از ستون فقرات شما را برای به دست آوردن تصویر واضحی از محل فشردهسازی ریشه عصبی و علت اصلی آن، از جمله:
- اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- ام آر آی
جراحی ستون فقرات با لیزر همچنین میتواند برای انجام فرسایش عصبی در جایی که لیزر فیبرهای عصبی را میسوزاند و از بین میبرد که سیگنالهای درد مزمن را به مغز ارسال میکنند، استفاده شود.
بعد از عمل جراحی :
پس از انجام لیزر، شما را به اتاق ریکاوری میبرند که در آنجا علائم حیاتی شما تحت نظارت قرار میگیرد.
شما معمولاً می توانید یک یا دو ساعت پس از انجام لیزر به خانه بروید. مطمئن شوید که قرار است یکی از دوستان یا اعضای خانواده شما را به خانه برساند.
مراقبتهای لازم پس از درمان دیسک کمر با استفاده از لیزر
- به مقدار کافی آب بنوشید.
- به کمر خود فشار وارد نکنید.
- رژیم غذایی سالم و مفید را با مشورت پزشک مصرف کنید.
- تمرینات ورزشی متناسب با شرایط خود را در منزل انجام دهید.
- به اندازه کافی استراحت کنید و بخوابید (حداقل هفت تا هشت ساعت).
- در صورت صلاح دید پزشک، فیزیوتراپی را پس از لیزر درمانی آغاز کنید.
- به حداقل رساندن استرس و اولویت دادن به سلامت روانی و عاطفی نیز برای کاهش سطح التهاب در بدن برای کمک به بهبودی مهم است. هر چه سالم تر وارد عمل شوید، بهبودی و توانبخشی شما آسان تر خواهد بود.
- حفظ وضعیت بدنی مناسب با نشستن، ایستادن، راه رفتن و خوابیدن برای کاهش فشار بر کمر یادگیری تکنیک های مناسب بلند کردن بدن برای استفاده از عضلات مرکزی و ساق پا برای جلوگیری از افزایش فشار بر ستون فقرات.
درمان دیسک کمر با استفاده از لیزر بهدلیل کم تهاجمی بودن و کم عارضهترین درمان، نیازی به مراقبتهای خیلی ویژه و خاص نخواهد داشت. اما با انجام این نکات ساده میتوانید از عارضههای نادر این نوع درمان پیشگیری کنید و سریعتر به نتیجه دلخواه خود برسید.
زمان بهبودی :
پس از دیسکتومی، معمولاً میتوانید ظرف چند روز تا چند هفته به سر کار خود بازگردید، اگرچه ممکن است تا سه ماه طول بکشد تا به فعالیتهای عادی بازگردید.
طول دوره نقاهت می تواند از دو تا چهار هفته یا کمتر برای از سرگیری یک کار بی تحرک متفاوت باشد، یا تا هشت تا ۱۲ هفته برای نقش های سخت تر که نیاز به بلند کردن اجسام سنگین دارند.
در طول دو هفته اول بهبودی، احتمالاً چندین محدودیت برای تسهیل بهبودی ستون فقرات تا زمانی که پایدارتر شود، اعمال خواهید کرد. این محدودیت ها عبارتند از:
- بدون خم شدن، بلند کردن یا پیچ خوردن
- بلند کردن چیزی که بیش از ۵ پوند وزن دارد ممنوع است
- بدون فعالیت بدنی شدید، از جمله ورزش، کارهای خانه و فعالیت جنسی
- رانندگی یا استفاده از وسیله نقلیه ای تا زمانی که با جراح خود مشورت نکنید، ممنوع است
- عدم مصرف الکل در مرحله اولیه بهبودی یا هنگام مصرف داروهای مسکن
پزشک شما ممکن است برای کمک به بهبودی شما را به فیزیوتراپی ارجاع دهد.فیزیوتراپی معمولاً با دوره های دو تا سه بار در هفته به مدت چهار تا شش هفته آغاز می شود.
فیزیوتراپ شما با پزشک شما ارتباط برقرار میکند و تعیین میکند که آیا پس از نزدیک شدن به تکمیل دفعات اولیه فزیوتراپی، به ویزیتهای بیشتری نیاز دارید یا خیر؟
مراقبت بلند مدت :
از آنجایی که عمدتاً برای انجام دیسکتومی برای برداشتن فشار بخشی از دیسک آسیب دیده استفاده میشود، در صورت وجود مسائل دیگری که باعث فشردهسازی ریشه عصبی میشوند، ممکن است علائم شما همچنان پس از جراحی وجود داشته باشد. در این صورت، به جراحی دیگری نیاز خواهید داشت.
به یاد داشته باشید که :
از قرار گرفتن در یک وضعیت برای مدت طولانی خودداری کنید، که شامل دراز کشیدن، نشستن یا ایستادن می شود سعی کنید برای جلوگیری از لخته شدن خون، هر یک تا دو ساعت در روز بلند شوید و راه بروید.
با پیشرفت بهبودی، می توانید به تدریج زمان یا مسافت پیاده روی خود را افزایش دهید، توجه داشته باشید که تلاش یا فعالیت بیش از حد می تواند درد شما را افزایش داده و بهبودی شما را به تاخیر بیندازد. در تمام جلسات فیزیوتراپی که برای شما برنامه ریزی شده است، طبق توصیه پزشک تان شرکت کنید .
کلام آخر :
اگر از درد شدید گردن یا کمر ناشی از ابتلا به بیرونزدگی دیسک رنج میبرید، میتوانید با انجام عمل لیزر دیسک کمر (دیسکتومی لیزری) در کلینیک تخصصی جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات بیمارستان ابن سینا در کمترین زمان و بدون نیاز به انجام عمل باز و تنها با اعمال بیحسی موضعی، درد خود را تسکین دهید. این عمل نیازی به بستری شدن در بیمارستان و گذراندن دوره بهبودی طولانیمدت ندارد و هزینهی آن به طور قابل ملاحظه ای از عمل باز کمر کمتر است.