به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

مطالب پزشکی  / .  آزمایش تعیین هویت چیست ؟
آزمایش تعیین هویت

آزمایش تعیین هویت چیست؟

تست تعیین هویت (تعیین ابوّت و یا تست ‏Paternity‏)

اولین فرم از تست بررسی رابطه خویشاوندی مربوط به سال ۱۹۲۰ بوده که مبتنی بر مقایسه گروه خونی بین پدر احتمالی و فرزند می باشد چون ژن کنترل کننده گروه خونی ABO بصورت ژنتیکی از والدین به فرزندان به ارث می رسد برای مثال اگر هر دو والد دارای گروه خونی O باشند تمامی فرزندانشان تنها گروه خونی O خواهند داشت یا اگر هر دو والد دارای گروه خونی B باشند فرزندانشان می توانند دارای گروه های خونی B یا O باشند که بر این اساس در اغلب موارد این آزمایش به منظور تعیین رابطه خویشاوندی غیرقطعی خواهد بود تا اینکه در سال ۱۹۶۰ تست ژنتیکی تعیین هویت به کمک ژن های سیستم رد پیوند یا همان HLA با دقت ۸۰% مورد استفاده قرار گرفت که بزرگترین مشکل این روش عدم افتراق بستگان نزدیک از یکدیگر می باشد تا اینکه در سال ۱۹۹۰ و همزمان با پیشرفت علم ژنتیک و ابداع متد PCR این روش آزمایشگاهی تا به امروز به عنوان استانداردترین متد به منظور بررسی رابطه خویشاوندی مورد استفاده در سرتاسر آزمایشگاه های ژنتیک دنیا با دقت ۹۹،۹۹% قرار گرفته است. به کمک آزمایش تعیین هویت که همچنین معروف به تست DNA ویا تست بررسی رابطه خویشاوندی است، مشخص می گردد که آیا فردی نسبت بیولوژیک (نسبت ژنتیکی) با فرد دیگر دارد یا خیر، برای مثال مردی پدر بیولوژیک فرزندی است یا خیر.

این تست وقتی بخصوص بسیار حائز اهمیت است که موضوع، پدر و حقوق و مسئولیت های وی نسبت به فرزندش باشد که هویت آن فرزند مورد تردید است. توسط این تست حتی می توان سایر روابط خویشاوندی دورتر بین افراد من جمله شناسایی پدر بزرگ و یا مادر بزرگ بیولوژیک را نیز بررسی نمود. امروزه تست تعیین پدر- فرزندی حتی در دوران بارداری بین نمونه خون پدر احتمالی و نمونه جنین که طی روش آمنیوسنتز تهیه گردیده قابل انجام می باشد. نتیجه آزمایش تعیین هویت برای مثال آزمایش پدر - فرزندی بصورت احتمال گزارش می گردد که بر این اساس ۰% یعنی والد احتمالی از نظر بیولوژیک پدر واقعی نمی باشد در حالیکه احتمال ۹۹.۹۹% یعنی والد احتمالی، پدر واقعی و بیولوژیک می باشد.

اساس آزمایش تعیین هویت چیست؟

مولکول DNA ماده ژنتیک افراد است که ژن‌ها داخل آن مستقرند و از والدین به فرزندان به ارث می‌رسد. تست تعیین هویت نیز بر پایه مقایسه توالی DNA بین خویشاوندان می‌باشد که این مولکول‌های DNA از نمونه خون به‌عنوان رایج‌ترین نمونه، اسپرم، بزاق دهان، تار مو، نمونه جنین و یا نمونه‌های جمع‌آوری‌شده از صحنه‌های جرم به دست می‌آید. جهت انجام تست تعیین هویت، توالی‌هایی از DNA تحت عنوان Short Tandem Repeat (STR) بین افراد مقایسه می‌گردد؛ چون این نواحی بین DNA افراد مختلف متفاوت هستند و هر فرد الگوی STR مخصوص به خودش را دارد که نیمی از این الگو از پدر به ارث برده می‌شود و نیمی دیگر از مادر. هنگام مقایسه اگر فرزند در بیش از یک ناحیه STR با پدر یا مادر فرضی تفاوت داشته باشد، رابطه خویشاوندی تأیید نمی‌گردد. نکته مهم آن است که هر چه تعداد این نواحی معروف به STR در آزمایش تعیین هویت بیشتر باشد دقت و نتیجه تست بالاتر خواهد بود، لذا در آزمایشگاه ژنتیک درمانگاه ابن سینا با استفاده از به‌روزترین کیت های تشخیصی موجود دراین‌رابطه، مشتمل بر بیشترین تعداد STR،  نتایج کاملاً مطمئن و قابل اعتماد خدمت مراجعین و پزشکان محترم ارائه می‌گردد.

آزمایش تعیین هویت

در چه مواردی آزمایش تعیین هویت درخواست می‌شود؟

آزمایش تعیین هویت به اهداف ذیل درخواست می‌گردد:

تست تعیین هویت به اهداف قانونی تنها توسط دادگاه درخواست می گردد آن هم جهت دریافت شناسنامه برای نوزاد، حضانت فرزند، رسیدگی به حق و حقوق قانونی فرزندان من جمله تقسیم ارث و میراث، دریافت تابعیت برای کودکان متولد شده در خارج از کشور، دریافت ویزای مهاجرت، کمک به دسترسی کودک به مزایای دولتی، جستجوی اعضاء گمشده خانواده، اثبات جابجایی نوزاد پس از تولد، مسائل مربوط به صحنه جرم و امور جنایی یا قتل و یا تشخیص هویت از روی آثار باقیمانده اجساد در سوانحی نظیر سیل و زلزله، آتش سوزی، ‏سوانح هوایی و زمینی، جنگ. بنابراین ‏ اگر نیاز به دریافت گواهی رسمی و قانونی بعد از انجام تست وجود داشته باشند خانواده باید از طریق دادگاه به سازمان پزشکی قانونی مراجعه و یا از طریق سایر مراجع قانونی اقدام نماید تا نتایج بعد از بررسی به دادگاه ارائه و اعلام گردد.

تست تعیین هویت جهت شفاف سازی هویت فرزندان به درخواست شخصی والدین آن هم بصورت محرمانه پذیرش می گردد. دقت شود که در این حالت چون معرفی نامه از دادگاه وجود ندارد پس بواسطه نتیجه به دست آمده نمی توان اقدام قانونی نمود و این نتیجه تنها جهت آگاه سازی خانواده کاربرد دارد.

این تست چندان شایع نیست ولی خاص مواقعی است که برای مثال کودکی مبتلا به اختلالی ژنتیکی جهت تشخیص علت بیماری به آزمایشگاه ژنتیک ارجاع داده شده در حالیکه جهش عامل بیماری در این کودک با ساختار ژنتیک هیچ یک از والدین تطابق ندارد که در چنین مواردی در خواست تست تعیین هویت آن هم با هماهنگی و رضایت قبلی والدین می تواند گره گشا باشد.

آزمایش تعیین هویت

سوالات متداول شما

بله اگر فرزندان موردمطالعه دختر و پسر باشند و نمونه پدر هم موجود نباشد در این صورت جهت مقایسه ژنتیکی نیاز به نمونه خواهر و برادرها، یا پدر بزرگ و مادر بزرگ و یا عمو و عمه‌ها خواهد بود که این تست معروف به تست تعیین هویت به روش غیر مستقیم است ولی اگر فرزندان مورد مطالعه همگی پسر باشند در این صورت با استفاده از اطلاعات ژنتیک کروموزوم Y که فقط از پدر به تمامی پسران (و نه دخترها) به ارث می‌رسد می‌توان رابطه خویشاوندی بین افراد ذکور یک خانواده حتی با نسبت دور را به طور قطعی مشخص نمود. 

بله این آزمایش اغلب هنگامی درخواست می‌شود که طی زایمان احتمال جابه‌جایی نوزاد داخل بیمارستان مطرح باشد.

بله در این موارد بجای استفاده از اطلاعات ژنتیک DNA هسته سلول می‌توان از DNA میتوکندری که یکی دیگر از اندامک‌های داخل سلولی است و فقط از مادر به تمامی فرزندان (چه دختر و چه پسر) به ارث می‌رسد استفاده نمود. 

بله این آزمایش، قبل از تولد نیز به هدف بررسی رابطه پدر - فرزندی به‌واسطه مقایسه نمونه خون پدر و نمونه جنین که طی روش آمنیوسنتز به دست آمده قابل انجام می‌باشد.

بله درصد خطای این آزمایش بسیار، بسیار اندک (۱۹-۱۰×۷/۲) است. ‏

هیچ یک از بیمه‌های پایه (تأمین اجتماعی، خدمات درمانی، نیروهای مسلح) آزمایش تعیین هویت را تحت پوشش ندارند؛ اما برخی از بیمه‌های تکمیلی بخشی از هزینه این آزمایش را تحت پوشش قرار می‌دهند.

خیر به جز مواردی که از طرف دادگاه ارجاع داده شده‌اند و یکی از طرفین به نتیجه معترض باشد.

در هنگام مراجعه جهت نمونه گیری، ارائه ی مدارک شناسایی معتبر الزامی است. در مواردی که نمونه در آزمایشگاه گرفته نشود و یا در مورد نمونه‌های ارسالی، علی رغم رعایت موارد فوق، مسئولیت احراز هویت فرد نمونه دهنده با آزمایشگاه نمی‌باشد. ‌

دریافت مشاوره ژنتیک بخصوص بعد از انجام تست آن‌هم در مواردی که پدر یا مادر در قید حیات نباشند اکیداً پیشنهاد می‌گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و انجام تست تعیین هویت لطفاً بعد از مطالعه سایت با آزمایشگاه ژنتیک درمانگاه ابن سینا تماس حاصل فرمایید.

آزمایشگاه ژنتیک ابن سینا

آزمایش اثبات پدر فرزندی یا Paternity در این مرکز با دقت بسیار بالا انجام میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *