به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

مطالب پزشکی  / .  آزمایش هول اگزوم و اهمیت آن در تشخیص بیماری ها
آزمایش هول اگزوم

آزمایش هول اگزوم و اهمیت آن در تشخیص بیماری ها

تست Whole Exome Sequencing (WES)

برای میلیون‌ها فرد مبتلا به بیماری‌های نادر که حدوداً ۸۰% این بیماری ها اساس ژنتیکی دارند، شناسایی نقص ژنتیک عامل ایجاد بیماری، اولین قدم اساسی جهت تشخیص می باشد. در این راستا تعیین توالی و خوانش تمام ژن های (اگزوم) فرد بیمار با آزمایش Whole Exome Sequencing (WES) که توسط کالج ژنتیک پزشکی آمریکا (ACMG) بعنوان اولین گزینه تشخیصی جهت شناسایی علل زمینه ساز اختلالات ژنتیکی در بیماران زیر ۱۸ سال سن که دارای یک یا چند ناهنجاری مادرزادی و یا تاخیر تکاملی و یا انواع ناتوانی های ذهنی هستند پیشنهاد می گردد.

هدف از انجام آزمایش Whole Exome Sequencing (WES) که از تکنولوژی تعیین توالی نسل جدید ژن‌ها یا Next Generation Sequencing (NGS) استفاده می‌کند، بررسی حدوداً بیست هزار ژن انسانی در مبتلایان به بیماری‌های توارثی می‌باشد. آزمایش WES نه تنها جهت شناسایی موتاسیون‌های ژنتیکی در مبتلایان به ناهنجاری‌های مادرزادی بلکه همچنین برای بیماران با علائم بالینی یا سابقه مثبت خانوادگی که علت بیماری آنها با سایر آزمایشات از قبیل کاریوتایپ، میکرو اری و یا بررسی تک ژنی قابل‌تشخیص نبوده‌اند پیشنهاد می‌گردد.

آزمایش هول اگزوم (WES) چیست؟

همان‌طور که اشاره شده تست تعیین توالی کل ژن‌ها یا WES با نام دیگر NGS یک روش آزمایشگاهی به منظور خوانش و تعیین توالی ژن‌ها و نهایتاً شناسایی جهش‌های عامل بیماری‌های ژنتیکی نادر می‌باشد؛ یعنی بیماری‌هایی که تشخیص آنها از روی علائم بیماری  توسط پزشک متخصص با چالش مواجه شده لذا در روشی معکوس، یعنی به کمک شناسایی ژن معیوب، تشخیص نوع بیماری قطعی می‌گردد تا به مدیریت آن بیماری ژنتیکی و ارائه اطلاعات به خانواده بیمار درباره الگوی توارث بیماری و خطر انتقال آن به نسل بعد و همچنین شناسایی راهکارهای درمانی در صورت وجود درمان برای آن بیماری کمک شود.

آزمایش هول اگزوم

آزمایش WES چگونه انجام می‌شود؟

اولین مرحله جهت پذیرش و انجام تست WES نمونه گیری از بیمار می‌باشد که با توجه به هدف، نمونه مورد نیاز متفاوت خواهد بود. برای مثال جهت تشخیص بیماری‌های ارثی و مادرزادی (مادرزادی یعنی هر بیماری که از بدو تولد همراه نوزاد وجود دارد) از قبیل انواع عقب‌ماندگی‌های ذهنی، بیماری‌های تکاملی، اختلالات قلبی عروقی، انواع بیماری‌های عصبی – عضلانی و یا انواع بیماری‌های متابولیک (بیماری‌های نقص در آنزیم) نمونه مورد نیاز، خون فرد مبتلا می‌باشد تا نمونه DNA که حاوی ژن‌های فرد است از نمونه خون جداسازی شود و بعد با تکنولوژی تعیین توالی نسل جدید یا همان NGS تمامی حدوداً بیست هزار ژن بیمار بررسی شوند و در آخر نتایج حاصله توسط متخصصین ژنتیک مورد آنالیز قرار گیرد تا ژن دارای جهش از بین بیست هزار ژن انسانی شناسایی گردد و به کمک آن ژن معیوب نوع بیماری در فرد مبتلا تعیین شود. بعد از انجام WES یا همان NGS و شناسایی جهش در ژن مربوطه، آن ژن دارای جهش باید در نمونه خون پدر و مادر و در صورت نیاز و بنا بر تشخیص پزشک در سایر بستگان هم با روشی ارزان‌تر و سریع‌تر بنام تعیین توالی سنگر مورد بررسی قرار بگیرد تا مشخص شود که جهش مولد بیماری از کدام والد به ارث رسیده و آیا جهش ژنتیکی شناسایی شده اصلاً می‌تواند عامل بیماری باشد یا خیر. البته لازم به ذکر است که با توجه به پیشرفت روزانه علم ژنتیک و کشف تدریجی ژن‌های جدید و بیماری زا در مواردی اندک (حدوداً ۲۰% مبتلایان) ممکن است توسط تست WES ژن عامل بیماری شناسایی نشود که در چنین مواردی آنالیزهای دوره‌ای به ازاء حدوداً هر شش ما یکبار توصیه می‌گردد تا با پیشرفت روزانه علم ژنتیک شانس شناسایی ژن بیماری هدف افزایش یابد.

بر خلاف بیماری‌های ارثی گروهی از بیماری‌ها هستند که در اغلب موارد (حدوداً ۹۵% موارد) غیرارثی هستند و تنها در مواردی اندک (حدودا ۵%) دارای الگوی تکرار و الگوی توارث در خانواده ها هستند مانند اکثر سرطان ها، برای مثال در بررسی ژنتیک سرطان پستان و یا هر سرطان دیگری توجه به دو هدف ذیل در اولین قدم از طرف خانواده و پزشک بسیار حائز اهمیت است:

آزمایش هول اگزوم

تفسیر نتیجه آزمایش WES و اینکه چه کسانی باید آن را انجام دهد؟

تست WES یا همان NGS دارای دو مرحله است، یکی انجام فنی تست و تعیین توالی ژن‌ها و دیگری آنالیز نتایج خام توسط متخصصین آزمایشگاه ژنتیک درمانگاه ابن‌سینا، لازم به ذکر است که اطلاع قبلی از علائم فرد بیمار که نیاز است پزشک معالج به‌صورت کتبی برای آزمایشگاه ژنتیک ارسال نماید بسیار راه‌گشا جهت آنالیز نتایج و دستیابی به نتیجه مطلوب است دستورالعمل کالج ژنتیک پزشکی آمریکا (ACMG)  تغییرات شناسایی شده طی آزمایش WES در ژن‌های فرد مبتلا از نظر احتمال بیماری زایی در یکی از گروه‌های ذیل طبقه بندی می‌گردد:

نهایتاً بعد از شناسایی جهش و ژن معیوب و نهایتاً بیماری مرتبط با آن ژن، گزارش کتبی خدمت پزشک معالج ارجاع می‌گردد تا علائم بیماری شناسایی شده را با علائم فرد بیمار انطباق دهد، در صورت انطباق و تأیید بیماری توسط پزشک بنا بر درخواست پزشک و خانواده آن نقص ژنتیکی می‌بایست در خانواده هم بررسی گردد تا هم بیماری زایی آن جهش در سایر بستگان مورد ارزیابی قرار گیرد و هم اینکه الگوی توارث آن جهش ژنتیکی در خانواده مشخص شود. ضمناً در صورت عدم تأیید جهش و ژن شناسایی شده به‌واسطه عدم انطباق علایم بیماری گزارش شده با علائم فرد بیمار ممکن است به درخواست پزشک آنالیز مجدد روی نتایج خام به‌صورت رایگان انجام شود.

چه زمانی نیاز به انجام آزمایش WES است؟

زمان انجام و افراد یا خانواده‌های کاندید برای تست WES به‌طورکلی عبارت‌اند از:

سوالات متداول

نام دیگر تست WES همان NGS است که در این آزمایش تمام بیست هزار ژن فرد مبتلا مورد تعیین توالی و بررسی قرار می‌گیرد که این تست با هزینه بیشتر خاص مواقعی است که هیچ‌گونه تشخیصی برای فرد بیمار وجود ندارد پس به ناچار باید تمامی ژن‌ها مطالعه و آنالیز شوند تا نوع جهش و ژن معیوب شناسایی گردد؛ ولی آزمایش پنل NGS زیر مجموعه کوچک‌تری از همان تست WES یا NGS است با هزینه کمتر و خاص بیمارانی است که معمولاً بیماری آنها توسط پزشک تشخیص قطعی دارد و برای آن بیماری چند ژن مثلاً ۲ تا حدوداً ۵۰ ژن و حتی گاهی یک ژن با سایز بسیار بزرگ مطرح است که در این چنین مواردی بررسی آن پنل چند ژنی به روش NGS Panel نیاز خواهد بود.

بیماری های ژنتیکی از نظر علت ایجاد یا ناشی از نقص در کروموزوم ها هستند و یا ناشی از نقص در ژن ها بر این اساس این آزمایش تنها قادر به تشخیص حدودا ۸۰% از جهش های بیماری ژنی می باشد، لذا حدودا در ۲۰% درصد از بیماری های ژنی ممکن است بیماری به تشخیص منتهی نشود. ضمن اینکه تست WES قادر به تشخیص بیماری‌های کروموزومی و یا بیماری‌های ناشی از حذف‌های ژنی از قبیل آتروفی عضلانی - نخاعی (SMA)  که ناشی از حذف در ژن  SMN1 می‌باشد و یا تالاسمی آلفا، همچنین بیماری‌های ناشی از بسط تکرارهای سه نوکلئوتیدی مانند سندرم ایکس شکننده و هانتینگتون نمی‌باشد.

هیچ یک از بیمه‌های پایه (تأمین اجتماعی، خدمات درمانی، نیروهای مسلح) آزمایش WES را تحت پوشش ندارند؛ اما برخی از بیمه‌های تکمیلی بخشی از هزینه این آزمایش را تحت پوشش قرار می‌دهند.

در کنار مشاوره‌ای که پزشک معالج انجام می‌دهد دریافت مشاوره ژنتیک بخصوص بعد از انجام تست اکیداً پیشنهاد می‌گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و انجام تست اگزوم (WES) لطفاً بعد از مطالعه سایت با آزمایشگاه ژنتیک درمانگاه ابن سینا تماس حاصل فرمایید.

خواندن مطالب مرتبط

3 دیدگاه ها

  • رزا, ۱۸ آذر, ۱۴۰۲ @ ۱۰:۱۱ ق٫ظ پاسخ

    عالی بود

  • رامین, ۲۰ فروردین, ۱۴۰۳ @ ۷:۳۳ ق٫ظ پاسخ

    لطفا هزینه انجام ازمایش بفرمایید.

    • manager, ۲۰ فروردین, ۱۴۰۳ @ ۱۰:۱۹ ق٫ظ پاسخ

      سلام
      میتونید با مستقیم بخش ژنتیک تماس حاصل نمائید:
      ۰۲۱۴۷۹۰۸۰۲۶

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *