به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

تالاسمی

بررسی ژنتیک بیماری تالاسمی

(Thalassemia)

تالاسمی یک بیماری خونی ارثی است که باعث می‌شود بدن میزان کمتری هموگلوبین تولید نماید. هموگلوبین دارای ساختار پروتئینی و متشکل از دو جزء پروتئینی بنام بتا و دو جزء پروتئینی دیگر بنام آلفا می‌باشد که داخل گلبول قرمز مستقر است و مسئول انتقال اکسیژن در بدن می‌باشد. بیماری تالاسمی با کم خونی و نهایتاً خستگی همراه است. اگر تالاسمی از نوع خفیف (مینور) باشد نیازی به درمان نخواهد بود ولی طی فرم شدید آن (ماژور) ممکن است نیاز به دریافت خون به طور منظم وجود داشته باشد. فرد بیمار می‌تواند اقدامات لازم جهت کنترل خستگی را اتخاذ نماید مثلاً به کمک انتخاب یک رژیم غذایی سالم و یا ورزش منظم.

علائم بیماری تالاسمی

ازآنجاکه چند نوع تالاسمی وجود دارد، علائم آنها وابسته به نوع تالاسمی خواهد بود. به طور کلی علائم انواع تالاسمی‌ها عبارتند از:

تالاسمی

علل ایجاد بیماری تالاسمی

تالاسمی ناشی از جهش در ژن‌های سازنده هموگلوبین است که دو نوع ژن اصلی داریم یکی HBB که مسئول ساخت زنجیره بتا گلوبین است و وقوع جهش در آن مولد بتا تالاسمی خواهد بود و دیگری HBA که مسئول ساخت زنجیره آلفا گلوبین می‌باشد و وقوع جهش در این ژن مولد آلفا تالاسمی می‌باشد. نکته مهم آنکه انسان دارای دو نسخه ژن HBB است که هر کدام را از یک والد به ارث می‌برد درحالی‌که دارای چهار نسخه ژن HBA است که از هر والد دو نسخه از این ژن به ارث برده می‌شود. در بتا تالاسمی اگر هر دو نسخه ژن HBB دارای جهش باشند فرد، مبتلا به بتا تالاسمی ماژور خواهد بود و دارای علامت می‌باشد ولی اگر جهش تنها در یک نسخه ژن HBB وجود داشته باشد چنین فردی ناقل بتا تالاسمی و فاقد علامت خواهد بود که به این وضعیت اصطلاحاً بتا تالاسمی مینور نیز اتلاق می‌گردد. اگر دو والد مینور با هم ازدواج کنند شانس تولد فرزند ماژور در هر بارداری ۲۵% خواهد بود. در مورد آلفا تالاسمی اگر هر چهار نسخه ژن HBA سالم و فاقد جهش باشند چنین فردی سالم است، اگر جهش در یک نسخه HBA وجود داشته باشد و سه نسخه دیگر سالم باشند چنین فردی ناقل آلفا تالاسمی خواهد بود، اگر از چهار نسخه ژن HBA دو نسخه درگیر جهش باشند و دو نسخه دیگر سالم باشند چنین فردی مبتلا به آلفا تالاسمی خواهد بود، اگر سه نسخه ژن HBA درگیر جهش باشند به این وضعیت بیماری HBH اتلاق می‌گردد و نهایتاً در صورت حضور جهش در هر چهار نسخه ژن HBA این حالت منجر به سندرم  هیدروپس جنینی بارت و نهایتاً سقط جنین می‌گردد. بنابراین در مورد آلفا تالاسمی هر چه تعداد جهش‌ها در ژن HBA بیشتر باشد شدت علائم بیماری نیز بیشتر خواهد بود.

آزمایش ژنتیک بیماری تالاسمی برای چه کسانی لازم است؟

تشخیص قطعی تالاسمی چه از نوع بتا و چه از نوع آلفا با انجام آزمایش ژنتیک روی نمونه خون جهت بررسی جهش در ژن‌های HBB و یا HBA  میسر می‌گردد.

به‌طورکلی آزمایش ژنتیک تالاسمی در موارد ذیل درخواست می‌گردد:

خواندن مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *